Copiii din Sipoteni, Calarasi au din aceasta toamna o gradinita nou-nouta. Vechea cladire, care nu era decat o daramatura, a fost reconstruita din temelii. Astazi, micutii s-au ingramadit bucurosi la usa, iar parintii - linistiti ca, in sfarsit, pot merge la munca. Pentru renovare si dotare cu mobilier, Guvernul Romaniei a alocat aproape 10 milioane de lei.

Publicat:13.09.2018, 13:57


Pana nu de mult gradinita din Sipoteni arata ca o ruina. Construita in anii 80, institutia a fost lasata de izbeliste acum 25 de ani. Cladirea era atat de degradata incat reconstructia a inceput, practic, de la zero.

Tatiana SPINU, DIRECTOARE GRADINITA: ”Pur si simplu erau numai peretii si acoperisul in stare foarte rea. Am avut mare nevoie de deschiderea unei gradinite, parintii sunt foarte bucurosi.”

 La Sipoteni mai activeaza o gradinita, dar nu toti copiii din sat aveau loc acolo. Parintii spun ca acum isi pot planifica linistiti ziua sau pot merge la munca. 

”Aici el are regim, manaca la timp, se culca la timp. -Vine cu entuziasm la gradinita si cu entuziasm acasa.”

”-Daca nu era aceasta gradinita unde trebuia sa va duceti copilul? -Acasa sau il luam cu mine la servici, complicat.”

Odata cu deschiderea gradinitei au aparut si 35 de locuri de munca pentru oamenii din sat.

“Aceasta este grupa Buburuzele, gradinita Prichindel. Acesta este antreul, dulapurile. Dimineata ii primim aici. Aici este sala unde isi petec activitatea si unde manaca.Cu aceste conditii si inima altfel vine la lucru.”

Iar cei 143 de pici, care vor veni aici in fiecare zi, nu mai pot sta locului, nerabdatori sa incerce din tot ce li se ofera la gradinita.

”Imi place sa invat poezii si sa ma joc.”

“Am invatat sa cant, sa dansez, sa desenez, sa citesc. Imi place foarte tare aici.”

Reparatia celor trei blocuri cu doua nivele a fost posibila datorita celor aproape 10 milioane de lei, bani alocati de Guvernul Romaniei. Totodata s-a reparat drumul de acces pana la institutie.

Daniel IONITA, AMBASADORUL ROMANIEI LA CHISINAU: ”M-am bucurat sa vad ca Europa este la ea acasa. Vreau ca acest proiect sa fie un exemplu si pentru alte localitati. Se pot face lucruri frumoase daca exista cooperare intre Guvernul Republicii Moldova, autoritatile locale si daca ai parteneri de incredere.” 

 Pavel FILIP, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: ”Avem o relatie de suflet cu Romania si acest proiect este unul din cele peste 850 de gradinite renovare pe banii oferiti de Guvernul Romaniei si pe aceasta cale aduc multumiri.”

 Pentru renovarea si dotarea gradinitelor din Moldova, Guvernul Romaniei a alocat 26 de milioane de euro.