Cum nu s-a mai vazut sau auzit. Doi copii cu acelasi nume, intr-o familie din Telenesti. Parintii au decis sa-i numeasca pe ambii Ion, iar ca sa-i deosebeasca ii dezmiarda Nelu si Ionut. Pe cat de straniu pare aceste lucru, pe atat de obisnuit se simt baietii.

Publicat:12.05.2017, 16:49

“Nelu, Ionut, veniti la masa.”

Faceti cunostinta cu Ion si Ion. 

“-Ma numesc Ion Meleca si am 13 ani. Si eu ma numesc Ion Meleca si am 13 ani. - Tu ai 7 ani.”

Virginia MELECA, MAMA COPIILOR: ”Deodata ziceam cum Ion Ion, sa ii strigam la plural si amandoi intorc capul. Nu. Primul ii zicem Nelu, dar al doilea Ionut.”

Alexandru MELECA, TATAL COPIILOR: “Cand strig cateodata Ion stau amandoi la mine si se uita care.”

 Numele primului copil a fost pus in cinstea bunelului, iar cel de-al doilea a fost botezat la fel, pentru ca s-a nascut chiar de Sfantul Ioan Botezatorul, care este de altfel si sfantul casei.

Virginia MELECA, MAMA COPIILOR: ”-Si daca se naste o fata ii puneti numele Ionela? -Daca se naste de Sfantul Ion, de ce nu?”

 Nelu si Ionut nu sunt la fel de nazbatiosi ca Nica al lui Stefan al Petrei din “Amintiri din Copilarie”...

Ion MELECA: “Mai urcati asa prin copaci? - Asta numai Nelu face. - El e mai rau? - Da.”

 Si chiar daca fac cate vreo nazbatie, parintii ii striga tot cu numele cu care ii dezmiarda, si nu devin “Mai Ion”, ca in poezia lui Grigore Vieru.

Ion MELECA: ”- Cand se enerveaza parintii cum va striga? - Nelu, cu un ton mai ridicat.”

 La perfectarea certificatelor de nastere nu au avut probleme. Doar atunci cand au fost sa le obtina cetatenia romaneasca au intalnit priviri mirate.

Alexandru MELECA, TATAL COPIILOR: ”Se uitau lung, zimbeau. Zic asa-i.”

 Prenumele Ion este unul dintre cele mai populare in Republica Moldova si in Romania. La noi in tara sunt 106 009 persoane cu acest prenume, iar peste Prut, circa un milion patru sute de mii. In Moldova sunt 35 de Ion Meleca, dintre care doi in familia lui Alexandru si Virginia din satul Chistelnita.