Google+

De astazi platim cu 10% mai putin pentru gaz. Totusi, expertii afirma ca mai este loc de ieftiniri - VIDEO

De astazi platim cu 10% mai putin pentru gaz. Totusi, expertii afirma ca mai este loc de ieftiniri - VIDEO
Embed:

De astazi platim mai putin pentru gaz cu 10 la suta. Totusi, expertii afirma ca mai este loc de ieftiniri. Fostul sef de la ANRE si cativa experti in domeniul energetic spun ca tariful la gaz trebuia sa scada cu 16 procente, nu cu 10. Mai mult, acestia critica faptul ca decizia a fost luata intr-o sedinta inchisa.


Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETIC: ”Cu 4-5% din cauza amendamentului Furdui, cu 11,2% din cauza pretului la achizitie, in total 15-16%”


Expertii in domeniul energetic se arata nemultumiti de faptul ca reducerea pretului la gaz a fost aprobata intr-o sedinta inchisa la ANRE, nu public, asa cum cere legea.


Victor PARLICOV, EX-DIRECTOR ANRE”Este un precedent foarte urat. Lipsa de transparenta.”


Expertii afirma ca vor sesiza Procuratura Generala, presedintele Parlamentului si comisia economie, buget, finante. Solicitat de PRO TV, serviciul de presa al ANRE a declarat ca nu comenteaza deocamdata acuzatiile. Acum mai bine de o saptamana noul premier s-a intalnit cu reprezentantii MoldovaGaz, carora le-a sugerat sa reduca tarifele la gaz cu 10 la suta. In cateva zile, ANRE a trimis un comunicat in care anunta ca exact asa a facut. Astfel, de astazi, pentru un metru cub de gaz vom plati, in medie, 5 lei si 54 de bani. Agentia anunta ca ieftinirea a fost posibila datorita reducerii pretului de import a gazului din Rusia, dar si datorita anularii amendamentului Furdui. Totusi, ANRE nu precizeaza de ce nu a redus tarifele mai devreme, ci abia dupa ce Pavel Filip a dat indicatii in acest sens. Gazul oricum urma sa se ieftineasca, procesul fiind initiat inca acum cateva luni, cand ANRE anunta ca va elabora o noua metodologie de calcul. Moldovenii au pierdut deja sirul majorarilor si reducerilor de tarife. Vara trecuta ANRE a decis ca gazul se scumpeste cu 15 la suta. Apoi autoritatile au suspendat majorarile. Ulterior, au revenit si au decis sa ridice preturile inapoi, insa nu cu 15, ci cu 10 procente. Astfel, de astazi se revine, practic, la tarifele din vara.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn