Google+

De ziua limbii chisinauienii vor putea sa isi testeze cunostintele la romana: "Testul va dura o ora si va include cele mai frecvente greseli comise zilnic de moldoveni" Ce premii vor primi cei mai buni oraseni la gramatica - VIDEO

De ziua limbii chisinauienii vor putea sa isi testeze cunostintele la romana: "Testul va dura o ora si va include cele mai frecvente greseli comise zilnic de moldoveni" Ce premii vor primi cei mai buni oraseni la gramatica - VIDEO
Embed:

De ziua limbii puteti sa va testati cunostintele la romana. Primaria capitalei impreuna cu cei de la Facultatea de Litere vor sa vada cat de tari sunt la gramatica orasenii. In loc de note, cei mai buni vor primi carti.

 

"-Un sinonim neologic pentru verbul a observa? - O, Dumnezeule. A vedea?"

 

""Sar" in sus nu prin cratima si cand "s-ar" dovedi – prin cratima."

 

"Eu nu vorbesc romaneste, singuri deama vedeti ca incurcat. Cum tata spunea, ciobaneste eu vorbesc."

 

Astfel de intrebari se vor regasi in testul propus de organizatori. Acesta va include patru itemi.

 

Viorica MOLEA, PROFESOR, FACULTATEA DE LITERE, USM: "Doi itemi vor fi de redactare, de creare, ceilalti doi itemi - 3 si 4 vor fi de rectificare."

 

Irina CONDREA, COORDONATOR PROIECT: "Sunt incluse exprimari gresite, forma gramaticale, calchieri, traduceri adliteram, greseli de accent care vor trebui corectate si pentru fiecare item se va pune un numar de puncte."

 

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: "Cei care doresc sa-si testeze cunoştinţele de limba romana sunt aşteptaţi pe 27 August aici la sediul facultăţii de litere a universităţii de stat. Testul va dura o ora si va include cele mai frecvente greşeli comise zilnic de moldoveni. Iar in loc de note, participantii vor primi un punctaj, in baza căruia vor fi premiaţi."

 

Lucia CULEV, SEF DIRECTIA CULTURA, PRIMARIA CHISINAU: "Ne pregatim si cu supraveghetori pentru ca stim ca copiatul in Republica Moldova este destul de contagios si de accea, propunerea este sau ne incercam puterile sau nu ar fu frumos intr-o zi de sarbatoare sa trisam."

 

Oricine poate participa la acest test, iar rezultatele lucrarilor vor fi facute publice pe 30 august.

 

Irina CONDREA, COORDONATOR PROIECT: "Toate lucrarile vor fi semnate si toate vor primi un cifru. Fiecare isi noteaza cifrul si noi publicam pe siteul universitatii sau al primariei lista in care este cifra si numarul de puncte. Noi nu divulgam numele."

 

Daca in anii precedenti premiile erau banesti, de aceasta data, organizatorii si-au propus sa-i stimuleze pe candidati altfel.

 

Lucia CULEV, SEF DIRECTIA CULTURA, PRIMARIA CHISINAU: "Vor putea intra in posesia de exemplu a Cartii Rosii e R.M, a dictionarului explicativ ilustrat a limbii romane."

 

"Cred ca putini vor fi stimulati, doar acei care isi doresc o bibllioteca."

 

"Premiu in carti... pentru mine cartea e importanta."

 

Organizatorii promit si alte surprize. 

 

Lucia CULEV, SEF DIRECTIA CULTURA, PRIMARIA CHISINAU: "Maestrul Eugen Doga vrea sa dea o colectie de discuri cu autograf."

 

Anul trecut, de ziua limbii romane primaria a lansat o pagina web dedicata greselilor gramaticale intalnite in oras, iar in 2014 a organizat o dictare publica. Atunci, castigatorii au fost premiati cu sume de pana la 2000 de lei.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn