Google+

Doua slujbe cu doi preoti au fost oficiate in satul Dereneu unde localnicii s-au impartit in doua tabere, dupa ce parohul a decis sa treaca de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Dupa slujba enoriasii s-au luat la harta - VIDEO

Doua slujbe cu doi preoti au fost oficiate in satul Dereneu unde localnicii s-au impartit in doua tabere, dupa ce parohul a decis sa treaca de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Dupa slujba enoriasii s-au luat la harta - VIDEO
Embed:

Doua slujbe cu doi preoti, fost oficiate astazi in satul Dereneu unde localnicii s-au impartit in doua tabere dupa ce parohul a decis sa treaca de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. O liturghie a avut loc afara intr-un foisor din curte, iar alta in biserica, iar preot a fost chiar secretarul Episcopiei de Ungheni si Nisporeni. Dupa slujba enoriasii s-au luat la harta.

 

Enoriasii au rabufnit dupa ce secretarul episcopiei de Ungheni si Nisporeni a dat citire unui proces verbal, semnat de o parte din localnicii din Derenu, care vor ca biserica sa fie in subordinea Mitropoliei Moldovei, iar preotul Florin Marin sa fie inlaturat de la slujbe.

 

Si preotii s-au certat intre ei.

 

Vadim COROSTINCI, SECRETAT EPISCOPIA UNGHENI SI NISPORENI: "Dupa acte biserica data este a Mitropoliei Moldovei, dupa acte comunitatea religioasa isi are in drept de a-si cere biserica inapoi.”

 

Astazi la biserica din Dereneu au fost oficiate doua slujbe. Una afara de parohul Florin Marin si alta in interior de secretarul Episcopiei de Ungheni si Nisporeni.

 

Tatiana BELEUTA, REPORTER PROTV:Parohul, Florin Marin care timp de 27 de ani a oficiat slujbe in biserica din Dereneu de aceasta data nu a putut intra in lacas. Acolo are loc o alta liturghie dusa de un preot de la Mitropolia Moldovei."

 

Preotul Florin Marin, care a oficiat slujbe timp de 27 de ani la biserica din sat spune ca semnaturile stranse de secretarul  episcopiei de Ungheni si Nisporeni, nu au nici o valoare juridica.

 

Florin MARIN, PAROHUL BISERICII: "Toate persoanele care strang aceste semnaturi nu sunt din Dereneu. Semnaturile lor nu au nici o importanta juridica."

 

 Dezbinati in doua tabere, pentru unii sateni biserica a devenit un loc de cearta si intriga.

 

"-Care e diferenta? Nu e tot aceeasi biserica? -Sunt foarte multe de spus si chiar sa ne auda toata lumea."

 

"Asta e falsificatie. Care din partea Romaniei fac dincolo, care cu Mitropolia Moldovei, aici. Ei au credinta lor, noi o avem pe a noastra.

 

"Imi este foarte greu ca este alungat. S-a ingramadit o echipa de oameni care vor sa-l dea afara. Asta e interese politic."

 

"In postul mare sa faca asa ceva? E un singur Dumnezeu."

 

Primarul din sat, sustine ca actiunile celor de la Mitropolia Moldovei sunt ilegale.

 

Elena OASERELE, PRIMAR DENEREU: "Este evident ca este o implicare din exterior. Toate acuzatiile trebuie sa aiba dovezi."

 

 Scandalul la biserica din Dereneu a inceput acum o saptamana. Satenii sunt nemultumiti ca parohul a decis sa treacala Miropolia Basarabiei. Nu este clar de ce enoriasii si-au manifestat mania abia acum, intrucat biserica se afla in subordinea mitropoliei Basarabiei inca de la inceputul anului trecut. Preotul spune ca a luat aceasta decizie, pentru ca Mitropolia Moldovei il jupuia de bani. Episcopia de Ungheni si Nisporeni respinge acuzatiile.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn