S-au copt ciresele de la Truseni, iar livezile s-au umplut de culegatori. De doua zile acestia se trezesc o data cu rasaritul soarelui si merg la cules. Proprietarii livezilor spun ca ninsoarea din aprilie nu a afectat ciresile si ca in acest an roada este mai bogata.

Publicat:30.05.2017, 16:11


Alexandra Begu, are 72 de ani si de 10 ani, in luna mai strange ciresile de pe cei 50 de copaci din livada pe care a mostenit-o de la mama sa. Dupa ninsoarea din aprilie se astepta  ca roada sa fie compromisa. 

Alexandra BEGU, PROPRIETAR LIVADA: “Cu toate ca au fost calamitatile naturale e mai bine, anul trecut au fost ploi puternice si au stricat toata roada. Acum sunt rare dar sunt bune, dulci, frumoase.”

 Femeia spune ca isi vinde roada nu doar angro, dar si la piata centrala.

Alexandra BEGU, PROPRIETAR LIVADA: “Un copacel am cules si cand m-am dus la piata centrala nu erau cirese si jumatate de ora am vandut caldarea ceea cu 40 de lei kg.“

 La doi pasi o alta familie, care strange cireasa cu cireasca cu mare grija, ca sa arate cat mai bine atunci cand vine cumparatorul. Proprietara livezii spune prea faci multi bani din aceasta afacere, chiar daca in acest an ciresele sunt mai scumpe cu 10 lei.

Raisa NITU, PROPRIETARA LIVADA: “Undeva la trei mii de lei iaca pe arat pe stropit, apoi culegatorii, se ridica binisor.”

 Majoritatea cireselor culese din livezile de la Truseni ajung in Belarus si Rusia.

Liuba LAZAR, INTERMEDIAR: “Productie este, pur si simplu acum vreo doua zile este avatajul asta de a vinde mai scump, dar pe urma o sa fie preturile si mai jos.”

 Sabina HIRIANOV, REPORTER PROTV: “De cand s-au copt fructele noastre, este mai ieftin sa porti cirese la urechi. Acesti cercei ma costa un leu si 60 de bani, insa acum doua saptamani cand kilogramul de cirese ajungea la 250 de lei, pentru 4 cirese as fi dat 12 lei."

 Vandut angro un kilogram de cirese costa 30 de lei, iar la piata ajunge la 40 de lei. Proprietarii livezilor in urmatoarele zile se vor ieftini in jumatate.