Social-democratii au castigat duminica alegerile parlamentare din Finlanda, la 20 de ani dupa ultima lor victorie, cu un usor avans in fata partidului antiimigratie si eurosceptic al Adevaratilor Finlandezi.

Publicat:15.04.2019, 11:06

Partidul, condus de fostul ministru de finante Antti Rinne, a obtinut 40 de mandate din totalul celor 200 ale parlamentului de la Helsinki, iar Adevaratii Finlandezi 39, potrivit rezultatelor definitive. Intre cele doua partide s-a inregistrat o diferenta de 0,2 puncte la finalul unei seri electorale pline de suspans.

Social-democratii semneaza revenirea lor in prim-planul scenei politice, la patru ani dupa esecul la legislativele din 2015 unde partidul s-a clasat pe locul al patrulea.

“Pentru prima data din 1999, social-democratii sunt partidului prim-ministrului”, le-a declarat Antti Rinne simpatizantilor.

Partidul s-a clasat ultima oara pe primul loc in alegerile legislative in 1999, cand Paavo Lipponen a condus ulterior o coalitie de stanga-dreapta pana in 2003. De atunci, social-democratii au participat la mai multe guverne, fara ca totusi sa iasa pe primul loc.

Ei au desfasurat o campanie impotriva politicii de austeritate promovate de coalitia guvernamentala in exercitiu - compusa din Centru, Partidul coalitiei nationale (dreapta) si Partidul Reforma bleu (eurosceptic) - care a permis scoaterea tarii din recesiune in 2016.

Formatiunea Centru a premierului in exercitiu Juha Sipila a iesit pe locul al patrulea, pierzand 18 mandate.

Prim-ministrul si-a recunoscut rapid infrangerea. “Suntem cei mai mari perdanti ai acestor alegeri”, si-a exprimat el regretul.

“Nu ma asteptam la un asemenea rezultat, nimeni nu se astepta la asta”, a reactionat la randul sau Jussi Halla-aho, liderul Adevaratilor Finlandezi, in fata militantilor la Helsinki.

Duminica, partidul de extrema dreapta a trecut de la 17 la 39 de mandate in parlament.

Finlanda are un vot proportional si o cultura politica a consensului care aduce la putere coalitii eterogene.

Jussi Halla-aho s-a declarat deschis, duminica, unei coalitii, “dar nu cu orice pret”.

La randul sau, Antti Rinne si-a exprimat deja intentia de a forma un guvern ”inainte de sfarsitul lui mai” si nu a indepartat posibilitatea unei colaborari cu Adevaratii Finlandezi, afirmand ca are “unele intrebari” de pus acestui partid.

“Unele intrebari se vor referi la valorile lor”, a declarat el pentru presa finlandeza. “Valorile Partidului Social-Democrat sunt foarte importante, este liantul care va mentine guvernul unit”, a adaugat el.

In opinia analistilor, politica finlandeza se indreapta spre o “mare coalitie” stanga-dreapta, alcatuita din social-democrati, Partidul coalitiei nationale, dar si din Verzi, Alianta de stanga si din Partidul Popular Suedez (liberali). Adevaratii Finlandezi vor ramane in opozitie, a comentat Sini Korpinen, citata de AFP.

Sursa: stirileprotv.ro