Partidul lui Renato Usatii si al lui Igor Dodon ar forma o noua majoritate in legislativ, daca duminica viitoare ar avea loc un scrutin parlamentar. Asta arata rezultatele unui sondaj realizat de CBS-Axa. Tot liderii partidelor de stanga sunt si cei mai populari politicieni in acest moment, potrivit studiului. In schimb, comunistii si partidele parlamentare de dreapta nu ar mai trece pragul electoral. Sondajul mai arata ca peste o treime din populatie crede ca tara noastra este capturata de Vlad Plahotniuc.

Ultimul update: 24.02.2016, 16:01 Publicat:24.02.2016, 09:53

Studiul, realizat de CBS-Axa, arata ca daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, 56,5 la suta din populatie ar participa la scrutin, fiind inregistrata o crestere a intentiei de vot. In Parlament ar accede doar patru partide si numai unul din cele prezente acum in legislativ. 

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri, pentru ce partid ati vota? 


PN – 19,8%

PSRM – 12,8%

PPDA – 8,3%

PAS – 6,2%


Partidul lui Renato Usatii s-ar plasa pe primul loc cu 19,8 la suta. Urmeaza socialistii, Partidul Demnitate si Adevar,dar si Partidul Maiei Sandu. Totusi, aproape o treime din respondenti sunt indecisi.


PD, PLDM, PL, partidul lui Iurie Leanca, dar si comunistii – adica mai toate formatiunile din actualul legislativ nu ar mai obtine niciun mandat. Tendinta se pastreaza in cazul increderii in politicieni.

ÎNCREDERE POLITICIENI


Renato Usatîi – 11,5%

Igor Dodon – 7,7%

Andrei Nastase – 5,0%

Maia Sandu – 4,6%

Marian Lupu - 2%


Astfel, tot Renato Usatii deschide topul, cu putin peste 11 la suta, urmat de Igor Dodon cu 7,7 la suta. Andrei Nastase este in preferintele a 5 la suta din respondenti, urmat de Maia Sandu. In top cinci politicieni ar intra, surprinzator, si liderul PD, Marian Lupu.


Autorii sondajului afirma ca doar un procent din cei chestionati sunt foarte multumiti de conditiile de trai din tara noastra, iar peste 30 la suta din moldoveni spun ca nu au incredere in guvernul Filip. Tara noastra este un stat capturat in viziunea a doua treimi din respondenti. Intrebati fiind cine a capturat Moldova, 


Cine, dupa parerea dvs., a capturat tara?


Vlad Plahotniuc – 30,6%

Oligarhii- 18,7%

Actuala guvernare – 12,8%

UE sau SUA – 9,6%

Hotii, banditii, tâlharii – 6%


Singurul nume pronuntat de respondenti este Vlad Plahotniuc. El nu a comentat sondajul. Urmeaza oligarhii cu 18,7 la suta, guvernarea cu 12,8 procente, 9,6 la suta considera ca Statele Unite si Uinunea Europeana au capturat tara noastra, iar 6 procente - hotii si banditii.


Totodata, peste 90 la suta din respondenti considera ca presedintele tarii trebuie ales de popor. Sondajul a fost realizat de CBS Axa in perioada 5-13 februarie, pe un esantion de  1491 de persoane. Marja de eroare este de 2,6 la suta.

-----------------------------------------

Astfel, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate partidul lui Usatii ar lua cele mai multe voturi: 

PN - 19%

PSRM - 13%

Platforma DA - 8%

Partidul Maiei Sandu PAS - 6%

Cele doua partide afla la guvernare PD si PL nu ar trece pragul electoral. Nici PLDM si PCRM nu ar accede in Parlament.

PD - 4,3%

PL - 1,2%

PLDM - 0,5%Sursa poza: privesc.eu