Focar de hepatita virala A in trei localitati din Soroca. Peste 20 de persoane au ajuns la spital fiind diagnosticate cu hepatita. Potrivit celor de la Sanatate Publica, cauza principala a imbolnavirilor ar fi apa din fantani, care este contaminata.

Publicat:23.08.2016, 17:05

In satul Parcani practic fiecare locuitor are in ograda o fantana. Doar ca fara apa. Acestea sunt pline mai mult cu namol sau au secat in totalitate.

In fantanile care au ramas medicii au descoperit agentul patogen al hepatitei virale. Mihail Lungu a stat in spitalul din Soroca trei saptamini. A fost externat abia astazi. 

Mihail LUNGU: “Am fost la coasa si am baut apa de la un izvor si m-am imbolnavit. Au fost au dat niste pastile clor si gata. Apa aducem cine stie de unde”.

In familia Renatei Selenciuc din satul toti trei copii s-au imbolnavit de hepatita. Responsabilii de la Sanatate Publica, i-au interzis sa mai foloseasca apa din fantana deoarece ar fi contaminata, asa ca oamenii au luat apa de la vecini.

“Cauza mi-au spus ca de la apa. Ei au luat apa de la fintana de asta, dar de la vecini nu. Noi am crezut ca e buna si am luat de la vecini nu am stiut ca este hepatita. Noi am luat si nu am fiert apa si s-a imbolnavit al doilea baiat il durea picioarele, vomita”.

Femeia spune ca acum doua zile si fiica sa de 22 de ani a ajuns la spital.

“S-a imbolnavit fiica care este insarcinta. Imi fac griji sa nu dauneze la cel micut”.

Autoritatile spun ca au impartit substante dezinfectante in localitati. Potrivit Centrului de Sanatate Publica din Parcani din numarul total de persoane bolnave doar trei 3 sunt maturi, in rest sunt copii pina la 18 ani. In Parcani s-au inregistrat 9 cazuri, in Redi-Ceresnovat 8 si 4 cazuri in localitatea Voloave. 

Lilia PROCOP, SEFA CENTRULUI DE SANATATE PUBLICA, PARCANI: „La moment avem confirmate 18 de cazuri de hepatita virala A, sunt trei pacienti internati ieri si alatatieri in care rezultatele de laborator n sint prezente. S-au dus multe masuri de dezinfectie a fantanilor si izvoarelor speream ca situatia se va ameliora. Sursa de infectia este apa pentru ca toate aceste trei sate duc lipsa acuta de apa. O treime din fantani sunt seci oamenii pleca cu diferite vase pe fantanile din preajma satului pentru a se alimenta”.

Satenii din Parcani se tem ca virusul va pune stapanire pe intreaga localitate.

"Ne este frica, dar apa nu prea este. Noi o bem, dar o fierbem"

"Spitalul e plin cu pacienti din aceste trei sate"

"Au dezinfectat de doua ori apa si au spsu ca nu se poate sa bem sa o curatim"

Desi multi sateni au ajuns la spital, oamenii spun ca nu au alta sursa de apa si sunt nevoiti sa bea din fantanile care au ramas sau sunt nevoiti sa aduca in cisterne de la kilometri distanta.

"De la magazin nu ne permitem sa luam apa"

Au fost si au prelucrat fantinile si speram cu nu va fi periculos"

"Noi aducem apa in cisterne de pe deal"

"La patru fanatini am fost nu am gasit o gura de apa. De la fantana bem asa pensia nu-mi ajunge"


Potrivit datelor oferite de Ministerul Sanatatii in primele luni ale anului au fost inregistrate 235 de cazuri de infecii cu hepatita A, cu 188 de cazuri mai mult decat in 2015.