Google+

Fructe si pomusoare congelate in Moldova. In localitatea Gradinita din Causeni, zmeura, piersicii si prunele sunt inghetate vara, ca iarna sa fie prelucrate si exportate in Federatia Rusa si Uniunea Europeana - VIDEO

Fructe si pomusoare congelate in Moldova. In localitatea Gradinita din Causeni, zmeura, piersicii si prunele sunt inghetate vara, ca iarna sa fie prelucrate si exportate in Federatia Rusa si Uniunea Europeana - VIDEO
Embed:

Fructe si pomusoare congelate in Moldova. In localitatea Gradinita din Causeni, zmeura, piersicii si prunele sunt inghetate vara, ca iarna sa fie prelucrate si exportate in Federatia Rusa si Uniunea Europeana. Vorbim despre o afacere cu capital strain care este administrata de doi ucraineni, iar acum urmeaza sa se extinda pe piata UE datorita unui grant oferit de Banca Mondiala.

 

Firma din Gradinita are plantatii de maces, aronie, coacaza neagra, iar recent a fost plantata si zmeura. Alte tipuri de fructe sau pomusoare le cumpara de la fermierii locali, dupa care le ingheata si le exporta peste hotare. Cei doi administratori, care sunt originari din Ucraina si fac naveta pentru a se ocupa de firma spun ca fructele moldovenesti mai gustoase decat cele ucrainene.

 

Iulia TIMOSENCO, MANAGER: „Aici fructele sunt de calitate, integrarea in Uniunea Europeana este mai aproape, exista foarte multe programe care incurajeaza producatorii.”

 

Inainte sa fie impachetate, fructele congelate  inca vara, se pastreaza intr-un frigider la 18 grade cu minus. Ulterior sunt aduse intr-o incapere in care nu sunt mai mult de patru grade cu plus, unde muncitorii le scot samburii. Dupa asta, produsele sunt transportate inapoi la frigider, ca mai apoi sa fie ambalate.

 

Alexandru BABURENCO: „Acest mecanism este universal si predestinat pentru inspectiea, prelucrarea si curatarea pomusoarelor si fructelor.”

 

La niciun an de cand compania s-a lansat pe piata, fructele congelate la Gradinita ajung si peste hotare.

 

Alexandru BABENCO, MANAGER: „Noi exportam in Austria, Germania, Olanda. Noi am facut mici exporturi de proba in Slovacia si Cehia. Fructele congelate se pastreaza 24 de luni.”

 

Angajatii companiei spun ca lucrul nu este greu si ca sunt multumiti ca pot face un ban acasa.

 

„Noi deja suntem deprinsi, nu ne ingheata mainile. Nu e greu.”

 

Irina, MUNCITOARE: „Despicam prune inghetate. E frig, dar avem manusi pe mana.”

 

„Le aranjam si merge la impachetare. Munca e foarte usoara.”

 

Recent, compania a castigat un grant de 140 de mii de lei de la Banca Mondiala in cadrul Proiectului de Ameliorare a Competitivitatii.

 

Aureliu BUSUIOC, DIRECTOR EXECUTIV AL PROIECTULUI DE AMELIORARE A COMPETITIVITATII: Se va incununa cu certificarea ISO, 22 de mii. Acest certificat ii va piermite intrare mai libera pe piata Uniunii Europene. Acest certificat impune unele procese interne, astfel incat sa fie asigurat pe tot fluxul procesului tehnologic, asigurarea alimentului.”

 

In cadrul Proiectului de Ameliorare a Comeptitivitatii, fiantat de Banca Mondiala au fost aprobate in jur de 198 de dosare.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn