Google+

Gazul s-ar putea ieftini cu 20 la suta, a anuntat ANRE, care a modificat si metodologia de stabilire a tarifului la curentul electric - VIDEO

Gazul s-ar putea ieftini cu 20 la suta, a anuntat ANRE, care a modificat si metodologia de stabilire a tarifului la curentul electric - VIDEO
Embed:

Tariful pentru energia electrica va fi schimbat cum va dori si cand va dori ANRE-ul. Astazi a fost aprobata o noua metodologie de calcul care spune ca specialistii de la agentie vor putea sa reduca sau sa majoreze pretul oricand vor considera ca este necesar. Pana acum, acesta era ajustat o singura data pe an si doar la solicitarea furnizorilor de energie. Totodata, potrivit ANRE pretul gazelor naturale s-ar putea micscora.

 

Tudor COPACI, DIRECTOR ANRE: “Tariful mediu urmeaza sa scada cu 20,3 procente. Motivele sunt aprecierea leului, pretul de import. Le-am depus la consultare publica ulterior vor fi aprobate.”

 

Astfel, pretul pentru consumatorii casnici ar putea fi de 4 lei si 42 de bani pentru un metru cub de gaz, fata 5 lei si 50 de bani achitat in prezent. La sfarsitul lunii ianuarie premierul Pavel Filip declara ca gazele naturale ar trebui sa coste cu 20 la suta mai putin, expertii cred ca ieftinirea trebuie sa fie de 30 la suta, iar Moldova Gaz a venit cu niste calcule care aratau ca mai mult de 11 la suta nu se poate.  

 

Astazi, ANRE a modificat metodologia de calcul a tarifului pentru energia electrica care va fi valabila pentru urmatorii cinci ani. Noile schimbari au creat valva la sedinta de astazi. 

 

Pana la urma s-a decis. ANRE va putea schimba tariful ori de cate ori se va modifica pretul de achizitie sau daca vor exista fluctuatii mari pe piata valutara.

 

Tudor COPACI, DIRECTOR ANRE: “ANRE o sa aiba posibilitatea sa intervina prompt pe piata daca devierele tarifare sunt mai mari de 5%. In vechea metodologie ANRE nu putea interveni.”  

 

 Directorul ANRE spune ca noua metoda va eficientiza costurile, dar ca este prea devreme sa vorbim despre tarife mai mici. 

 

Tudor COPACI, DIRECTOR ANRE: “Aceasta metologie va duce la un tarif mai mic la energia electrica, dar va depinde si de pretul de furnizare, pretul de procurare, cursul mediu lei, dolar, indicile pretului de consum.”

 

 Furnizorii de energie au refuzat sa discute cu noi despre metodologia aprobata astazi. Aceasta va intra in vigoare dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn