Gradinita din Horesti, Ialoveni a renuntat la vechiul sistem de incalzire pe baza de gaze naturale si a trecut la energie curata. Angajatii spun ca pana anul acesta, iarna, copiii inghetau in incaperi si erau nevoiti sa conecteze resourile electrice. Schimbarea a fost posibila datorita unui proiect finantat de Uniunea Europeana.

Publicat:14.09.2018, 14:59

Copiii de la gradinita din Horesti nu vor duce lipsa de apa calda asa cum se intampla pana nu demult. Cazangeriile care asigurau institutia cu apa erau uzate si nu aveau un volum suficient incat sa asigure toata gradinita. 

"E bine cand ne spalam pe miini, cu apa calda si sapun. Pentru ca e rece si putem sa racim."

"Eu ma joc cu jucariile, inainte de masa ma spal pe miine."

 Angajatii institutiei se bucura si ei ca vor avea apa calda la robinet si nu vor fi nevoiti sa o incalzeasca la aragaz. Pe acoperisul gradinitei au fost instalate cateva panouri solare.

"Era foarte greu fiindca cand sunt conditi bune, atunci te trage inima sa lucrezi. Acum avem apa calda indestulata."

"Acum e foarte bine, inainte trebuia sa punem apa la incalzit daca nu era in robinet."

 Vitalie VIERU, INGINER: "Ne aflam in punctul termic a colectoarelor solare, aici e instalatia cu pregatire a apei calde menagere pentru necesitatile gradinitei."

 Caldura pe baza de biomasa va ajunge in gradinita cand se va raci afara. Directoarea institutiei spera ca datorita noii tehnologii va face economii.

Elena CONDURACHI, DIRECTOARE GRADINITA HORESTI: "Caldura in grupe nu depasea de 16 grade, uneori era nevoie de resouri electrice sa fie conectate. Dar acum speram ca caldura o sa fie mai buna." 

 Petru CIGOREANU, PRIMAR, HORESTI: "Au fost instalate doua cazane cu o capacitate de 250 kilovati, care acum speram ca vom putea asigura caldura in grupe."

 Pentru a schimba sistemul de incalzire s-au investit 75 de mii de euro. 15 mii de euro au fost oferiti de primaria din Horesti, iar restul – de Uniunea Europeana.