In 50 de gospodarii din satul Ustia, Dubasari au fost isntalate detectoare de fum. Pompierii au mers in familiile social- vulnerabile si cu multi copii. Iarna, este sezonul in care se produc cele mai multe incendii, deaceea paza buna trece primejdia rea, spun salvatorii.

Publicat:05.12.2017, 18:26

Detectoare de fum au fost instalate  in casele familiile social-vulnerabile din Ustia, care nu-si pot permite sa le cumpere.

“Aici trebuie de indepartat tot de la soba. Aici aveti instalat deasupra sobei hainele copiilor, daca un copil de pe lejanca trage haina i-a cade pe plita si automat este pericol.”   

 Salvatorii au instalat detectoarele de fum in camerele unde se face focul in soba.

“Daca in timp de noapte se intampla ii trezeste pe toti iesiti afara si apelati numarul 901.”

 Olga Sandu creste de una singura cinci copii, dupa ce sotul a parasit-o. Acum, ca are detectoare de fum, spune ca este mai linistita pentru siguranta lor.

Olga SANDU: “Avem cinci copii si cam ma tem sa nu se intample asa ceva, ei stiu mai bine cum trebuie de facut, multumesc.” 

 In unele case pompierii au fost nevoiti sa scoata sfoara pentru rufe si perdeaua care atarnau pe soba. In alte gospodarii au cerut sa fie evacuata butelia de gaz si sa fie astupate fisurile de pe pereti. 

“Placut pentru oameni tinem cont ce se facem mai departe si cum  sa ne protejam.” 

 “Eu ma bucur ca sunt copii si va trebui sa fie acestea. Pana acum ce face daca se umple casa de fum? - Deschideam usile sa iasa sa se aieriseasca sa nu se induse copii.”

 Desi unii spun ca au mai fost vizitati de   pompieri, nu stiu ce sa faca in caz de incendiu.

“Acum toamna au fost, din partea focului sa nu se aprinda in casa. -Stiti unde trebuie sa sunati, care este numarul pompierilor? -Fata stie ca ea e la scoala. Eu nu prea cu pompierii”.

 Detectoarele de fum, care costa in jur de 100 de lei, au fost cumparate de autoritatile locale si functioneaza pe baza de baterii.

“Daca vedeti ca nu lumineaza e necesar sa schimbati bateria.Foarte simplu se scoate capul si inlocuiti bateria.”

 Vasile ZAHARIA, SEF DSE DUBASARI:Ar fi necesar ca sobele sa fie curatate si cosurile de fum de asemenea. Usita de la soba trebuie fixata. In fata usitii trebuie sa avem o placa de metal, plamele sa fie la distanta la 50 centimetri de la soba.” 

 Astazi in 50 de gospodarii din Ustia au fost instalate detectoare de fum. Anul trecut la Calarasi au fost montate altele 1200. Potrivit Serviciului Situatii Exeptionale, de la inceputul anului 120 de persoane au murit in incendiile izbucnite in locuinte.