Invazie de mistreti la Causeni. Un fermier sa plange ca acum doua zile salbaticiunile au venit din padure si i-au distrus 3 hectare din porumb pe care urma sa-l recolteze in curand. Tot efortul depus in ultima jumatate de an s-a dus pe apa sambatei, dar si banii pe care agricultorul urma sa-i incaseze din vanzarea productiei.

Publicat:17.08.2018, 15:31

Ion Mereuta s-a pomenit astazi cu mai bine din jumatate de lan de porumb distrus. 

Ion MEREUTA, AGRICULTOR:Asta-i invazie de mistreti. Uitati-va ce se face aici. Nu vine unul, sau doi sau trei, sunt zeci. Vrem ca autoritatile sa auda odata si odata plangerile noastre.”

 Si acesta nu este  singurul caz. Fermerii din zona spun ca in ultmii ani sunt terorizati constant de turme de mistreti, iar din aceasta cauza unii si-au lasat terenurile in paragina.

“Eu personal am 3 hectare si anul acesta nu am prelucrat pamantul deoarece anul trecut mistretii mi-au distrus culturile in proportie de aproape 100 de procente, iar cheltuielile sunt extrem de mari.”

 Fermierii spun ca in ultimii ani mistretii din padurile dintre Causeni si Stefan Voda s-au inmultit si vin si cu o explicatie.

Anatol VLAS, FERMIER: Ei au aparut din momentul in care Agentia de Stat Moldsilva a acordat padurile in chirie unor firme. Cantitatea de mistreti incalca cu zeci de ori normativele. Ei distrug campurile.”

 Aceasta informatie a fost insa dezmintita de catre cei de la Moldsilva. Reprezentantii intreprinderii sustin ca terenul se afla chiar in mijlocul padurii, respectiv mistretii au acces liber la campuri. Totodata, acestia spun ca numarul porcilor salbatici nu este mai mare decat in anii trecuti.

Potrivit legii, gestionarul fondului de vanatoare, este obligat sa-i despagubeasca pe proprietarii de terenuri agricole in cazul in care se constata ca animalele salbatice au distrus culturile.

Tot legea spune ca pentru a putea fi despagubiti, proprietarii trebuie sa sesizeze primariile, care solicita expertiza unei comisii de specialitate care sa evalueze pagubele. Oamenii insa spun ca de regula expertii invoca lipsa gardurilor de imprejmuire a culturilor respectiv ei nu se aleg cu nimic.

Ion MEREUTA, FERMIER:Asta nu este real si cat de rezistent nu ar fi gardul, pentru un mistret nu este o piedica. Trebuie din metal sau din beton.”

 La moment o comisie a Directiei Agricultura si Alimentatie din Causeni va evalua pagubele, iar cazurile documentate vor fi trimise ministerului de resort. Reprezentantii ministerului agriculturii dezvoltarii regionale si mediului nu ne-au raspuns la telefon pentru a ne oferi detalii. Sezonul de vanatoare de mistreti incepe la mijlocul lunii noiembrie si se incheie in decembrie.