La miez de august e ca in cuptor. Astazi termometrele au aratat 34 de grade la umbra, iar la soare au fost chiar si 40. Oamenii s-au racorit cum au putut, mai putin cei nevoiti sa munceasca in soare. In mai multe orase salvatorii au instalat corturi, unde ofera apa si ajutor celor care sufera din cauza caldurii.

Publicat:14.08.2018, 14:15

Aceasta femeie este angajata a intreprinderii Spatii Verzi si munceste afara indiferent de vreme. Astazi i-a fost destul de complicat, fiind nevoita sa indure zapuseala insuportabila. 

“Greu dar ce sa facem daca trebuie sa infrumusetam orasul, trebuie sa fie curat. Iata ne-au adus apa rece si luam si bem.”


Nici ea, nici colegii sai n-au prea avut unde sa se ascunda de soare si, ca sa-si castige painea, l-au infruntat.

“Asa ne este lucru si asa rezistam. De la orele opt pana la cinci lucram.” 

 Stau in soare si comerciantii care isi vand produsele in strada. Gandul ca la sfarsitul zilei vor avea un ban pus deoparte le tine de racoare. 

“Noi ne descurcam pe caldura cand portofelul este plin, cand acesta este plin nici caldura nu ne sperie. De aceea, stam in drum si vindem ce putem.” 

 Nu au cum sa fuga de razele fierbinti nici carabinierii care stau cateva ore bune la post, acestia spun insa ca sunt deja obisnuiti cu de toate – cu vant, ploaie sau caldura.

“Foarte usor, noi ne-am deprins deja, cate patru ore stam si plecam inapoi in unitate.” 

Greu le este si soferilor, in ambuteiaje zapuseala se simte cel mai mult. Se racoreste fiecare cum poate. 

“Ce faceti pentru a va racori? - Iata am deschis ferestrele, avem apa rece si asta este tot.”

“Cum rezistati in masina? Conditionerul si apa, apa, apa.” 

 Aproape fiecare trecator are in mana o sticla cu apa sau inghetata – arme bune de luptat cu  toropeala. 

“E foarte cald, sincer si cu inghetata, apa.” 

 Astazi au fost instalate corturi anti-canicula in mai multe regiuni din tara inclusiv in capitala. La cortul asezat in apropiere de Piata Centrala oamenii formau cozi ca sa primeasca un pahar cu apa.

“De la piata vii cu nimica toata dar esti incarcata si vrei un pahar cu apa sa te racoresti. M-am oprit un pic la umbra si iar mai departe.”

“Este binevenit asa ceva ca sunt oameni care nu au bani ca sa-si procure o sticla cu apa.” 

Corturi anti-canicula au fost instalate si la Balti. Litru dupa litru, apa se consuma rapid. Unii trecatori chiar s-au mirat ca este gratuita. 

“La mine s-au adresat 25 de oameni sa le masor tensiunea, din cauza caldurii. Foarte multa apa pleaca. Oamenii se adreseaza si se mira unii, intreaba daca trebuie de platit.”

 Potrivit meteorologilor, cel mai cald a fost astazi la Dubasari unde s-au inregistrat 34 de grade. In capitala au fost 32 grade. Codul galben de canicula se mentine pana joi, iar ulterior se va racori, dar numai cu cateva grade. Atunci, local va ploua.