La tara, traditia se respecta cu mare strictete. In seara de ajun, dar si astazi satele au fost pline de colindatori. Cetele cutreiera casele, vestind Nasterea Domnului. In localitatea Mereni au colindat nu doar copiii, dar si batranii. Gazdele i-au rasplatit pe colindatori cu bani, dulciuri si craciunei.

Publicat:07.01.2018, 17:44

Imbracati in costume nationale si cu zurgalai in mana, membrii ansamblului folcloric din satul Mereni, Anenii Noi au luat la rand fiecare casa, vestind Nasterea Domnului. 

Tinerii spun ca au invatat colindele de la bunici si s-au pregatit de cateva luni. 

“Ne place sa colindam. Este o satisfactie.”

 Si cum cere obiceiul, oamenii ii rasplatesc pe colindatori cu dulciuri, fructe, bani, dar si cate un pahar cu vin.

“Cat scot din buzunar? Cat nu mi-a fost jale. Pentru asa colinda frumosa...”

 Si pentru ca avem parte de o iarna cu temperaturi primavaratice, astazi fiind inregistrate 11 grade, femeile, care s-au pornit la colindat, si-au adus aminte cu nostalgie de iernile adevarate.


Lucia COSTIN: “In sumane in doua randuri de basmale, ca era foarte frig. Anul asta ma rog ne mai da ragaz, cred ca la Paste o sa ne ninga. Uitati-va si mustile zboara deja.”

 Pe langa traditiile obisnuite, oamenii au introdus inca una – sesiunea de selfiuri.   La o alta casa gazdele au fost colindate nu de copii, ci de o ceata de bunicute.

Aceasta gospodina s-a laudat ca a copt craciunei special pentru colindatorii de varsta ei.

“Colacei bombonele si cativa leuti acolo. Foarte frumos.”

 Printre bunicutele colindatoare am gasit-o si pe Lilia Sava de 66 de ani, care este infirmiera. Femeia colinda inca de mica, spune ca va respecta acest obicei cat o vor tine picioarele. 

Lilia SAVA:Colind de cand eram copila, macar ca pe vremea ceea nu se dadea voie, mai cu frica, mai cu rusine, cand eram studenta umblam deja liber pe la nani si unchi.”

 Dupa Craciun, colindatorii aseteapta cu nerabdare sarbatoarea Sfantului Vasile, cand vor porni cu uratul.