Am shimbat acele ceasornicullui in aceasta noapte. Am trecut la ora de iarna, asa ca ora 4 a devenit ora 3, iar asta ar insemna ca astazi va fi cea mai lunga zi din an.

Publicat:28.10.2018, 09:07

Am trecut la ora de iarna. Desi vom dormi mai mult astazi, trebuie sa fiti atenti, sustin medicii, intrucat modificarea afecteaza ritmul biologic al organismului. 

Puteti sa aveti dureri de cap, somnolenta ori sa va simtiti lipsiti de energie. Astfel, de regula, in perioadele cand se schimba ora, mai multi pacienti ajung sub usile medicilor de familie decat de obicei. Doctorii ne recomanda sa tinem cont de cateva reguli, pentru a evita asemenea situatii. 

Discomfortul creat de trecerea la ora de vara si de iarna, dar si efectele negative asupra sanatatii, i-au determinat pe deputatii europeni sa propuna o rezolutie prin care sa nu mai fie schimbata ora de doua ori pe an, asa cum este acum.

Initiativa a fost acceptata si votata de majoritatea membrilor Parlamentului European, iar statele care fac parte din UE ar urma sa decida ce ora vor sa pastreze: cea de vara, ori cea de iarna. Nu se stie deocamdata daca si in Republica Moldova vor fi facute schimbari. 


Comisia Europeana cere statelor membre UE sa-si anunte dicizia finala pana in martie, 2019.