Google+

Timofti despre desemnarea lui Filip: Impartasesc ingrijorarea si dorinta de schimbare care persista in societate, dar sunt obligat sa respect legile tarii - VIDEO

Timofti despre desemnarea lui Filip: Impartasesc ingrijorarea si dorinta de schimbare care persista in societate, dar sunt obligat sa respect legile tarii - VIDEO
Embed:

Protestele de astazi l-au determinat pe Nicolae Timofti sa vina cu explicatii. Presedintele afirma, intr-un comunicat, ca a fost obligat de lege sa accepte candidatura lui Pavel Filip. Totodata, seful statului ii indeamna pe cei de la guvernare sa tina cont de solicitarile manifestantilor, cu care se solidarizeaza.

 

Presedintele afirma ca a fost obligat sa accepte candidatura lui Pavel Filip, dupa ce Ion Paduraru a renuntat sa mai fie candidat la functia de prim-ministru.


“Dincolo de opiniile mele personale, sunt obligat, potrivit atribuţiilor ce-mi revin, în calitate de preşedinte, să respect legile ţării, şi în cazul de faţă, dispoziţiile Curţii Constituţionale“, se arata in comunicat.

 

Timofti indeamna noua majoritate parlamentara, dar si pe premierul desemnat sa tina cont de doleantele protestarilor.

 

”Vă asigur că împărtăşesc îngrijorarea şi dorinţa de schimbare care persistă în societate şi cred că societatea civilă trebuie să fie ascultată şi luată în considerare la luarea unor decizii politice.”


Totodata, Presedintele Nicolae Timofti a publicat lista celor 55 de deputati care au semnat in sustinerea lui Pavel Filip. De aceasta data, Aliona Gota nu si-a pus semnatura. La sfarsit de mandat, Nicolae Timofti s-a pomenit intr-o situatie dificila. Dupa demiterea guvernului Strelet, Ion Sturza a fost desemnat de catre Nicolae Timofti la functia de premier, fara sa aiba sustinerea majoritatii. Candidatura acestuia insa nu a fost sustinuta de catre deputati. Ulterior, Curtea Constitutionala a decis ca presedintele este obligat sa desemneze persoana care are in spate cel putin 51 de voturi. Asa ca majoritatea l-a inaintat acum cateva zile pe Vlad Plahotniuc la sefia Guvernului. Timofti i-a respins insa candidatura,pe motiv ca acesta nu indeplineste conditiile de integritate. Prin urmare, presedintele l-a desemnat pe Ion Paduraru drept candidat la functia de prim-ministru. Ieri, acesta a anuntat ca nu mai vrea sa candideze, iar majoritatea parlamentara l-a inaintat pe Pavel Filip, ministru in exercitiu al Tehnologiilor Informatiei. 

 

Comunicatul de presa remis de presedintie:

 

"Stimaţi concetăţeni,

 
Atmosfera extrem de încordată din societate şi revolta oamenilor, exprimată în spaţiul public, inclusiv în stradă, faţă de deciziile politice de ultimă oră, mă obligă să iau atitudine şi să explic contextul politic în care ne aflăm.

 
Am luat decizia de a-l nominaliza pe domnul Pavel Filip în calitate de candidat la funcţia de prim ministru ca urmare a unor elemente obiective care nu pot fi puse la îndoială din punct de vedere constituţional. 

 
Mă refer, în primul rând, la decizia domnului Ion Păduraru de a renunţa la mandatul de candidat pe care i l-am acordat pe data de 14 ianuarie a.c. În urma acestei decizii, procesul de identificare a unui candidat la funcţia de prim-ministru a trebuit să fie reluat. 

 
În aceste condiţii, o majoritate parlamentară constituită din 55 de deputaţi mi-a propus o candidatură, acea a domnului Pavel Filip, pe care am fost obligat să o accept, în virtutea Hotărârii emise la 29 decembrie 2015 de către Curtea Constituţională, al cărei punct nr. 118 stipulează că, citez, „nu există nici un motiv constituţional şi democratic pentru ca Preşedintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de Prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentară, fie ea şi adversa Preşedintelui”.

 
Dincolo de opiniile mele personale, sunt obligat, potrivit atribuţiilor ce-mi revin, în calitate de preşedinte, să respect legile ţării, şi în cazul de faţă, dispoziţiile Curţii Constituţionale.

 
Vă asigur că împărtăşesc îngrijorarea şi dorinţa de schimbare care persistă în societate şi cred că societatea civilă trebuie să fie ascultată şi luată în considerare la luarea unor decizii politice.

 
Iată de ce, mă adresez majorităţii parlamentare şi prim-ministrului desemnat să ţină cont, în procedura de întocmire a programului de activitate şi listei Guvernului, precum şi în cea de votare a Guvernului în Parlament, de poziţiile civile din ţara noastră şi de opiniile cetăţenilor.

 
În ceea ce priveşte protestele de stradă, am dispus ca organele de menţinere a ordinii publice să asigure securitatea tuturor cetăţenilor, precum şi dreptul oamenilor la întruniri şi la libera exprimare, astfel încât să fie excluse abuzurile şi depăşirea cadrului legal".

 

Pavel Filip este noul candidat desemnat la functia de premier. Timofti a semnat decretul - VIDEO

 

Sursa foto: presedinte.md


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn