Noile pasaporte romanesti, de culoare rosu inchis, puse in circulatie in aceasta saptamana vor fi aproape imposibil de falsificat, sustin autoritatile romane. Totodata, modificarile facute la culoare si alte detalii de design nu vor influenta costul pentru eliberarea documentului de calatorie. Noile elemente de siguranta au menirea si de a promova obiectivele turistice si istorice ale Romaniei.

Publicat:12.01.2019, 17:30

Mirel TOANCA, SEFUL DIRECTIEI GENERALE DE PASAPOARTE DIN ROMANIA: "Noile pasapoarte au elemente de siguranta care le vor face aproape imposibil de falsificat si un design modern cu detalii inspirate din istoria si geografia tarii noastre.

Fiecare fila a noilor pasapoarte contine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, precum Delta Dunarii, Lacul Rosu, Pestera Scarisoara, orasul medieval Sighisoara s.a. Cu aceasta noua generatie de pasapoarte facem un pas în viitor, prin complexitatea elementelor de protectie împotriva fraudarii documentelor"

Noutatile legate de pasapoartele romanesti si noile elemente de siguranta au fost prezentate astazi, la conferinta de presa ce a avut la Ministerul Afacerilor Interne de la Bucuresti. Seful Directiei Generale de Pasapoarte de acolo spune ca modificarile sunt facute periodic, pentru a fi in pas cu evolutiile tehnologice.

Mirel TOANCA, SEFUL DIRECTIEI GENERALE DE PASAPOARTE, ROMANIA: "O parte a elementelor mentionate pot fi vazute cu ochiul liber, în diferite spectre de lumina, inclusiv în infrarosu, dar sunt si elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, de securitate, cu filigran si fir metalic, fir de coasere în trei culori - rosu, galben si albastru, una dintre culori fiind fluorescenta. “

 Schimbarile vin dupa ce anul trecut autoritatile romane au modificat si durata de valabilitate a documentului, de la 5 ani la 10. Pasapoartele din generatiile anterioare vor ramane valabile pana la data expirarii mentionata in acestea.