O fetita de 5 ani a fost transportata cu un elicopter SMURD de la Chisinau la Bucuresti, dupa ce s-a intoxicat cu paracetamol. Starea micutei este extrem de grava asa ca a fost nevoie de interventia medicilor din Romania.

Publicat:20.07.2018, 09:36


Potrivit medicilor, fetita de 5 ani din raionul Sangerei s-a intoxicat cu paracetamol si a fost transportata de urgenta cu un elicopter SMURD. Ea ar fi ramas fara supraveghere si a inghitit mai multe pastile. In urma incidentului, micuta a fost transportata la spitalul Institutul Mamei si Copilului din capitala, dupa care adusa cu ambulanta pana la stadionul Dinamo si urcata in elicopter. 

“S-a initiat imediat tratamentul, s-a facut toate etapele, insa necatand ca tratamentul a fost in complex, starea s-a stabilizat, dar a ramas insuficienta hepatica.”

Medicii din Romania spun ca este un caz extrem de complicat. Fetita urma sa ajunga la Bucuresti in 60 de minute.

“Suntem solicitati prin serviciul 112 pentru a prelua un copil intubat ventilat.Noi am pregatit monitorul pentru a fi monotorizat copilul.”

 Potrivit autoritatilor in Republica Moldova clinicile cu profil de toxicologie nu sunt atat de bine dezvoltate, in timp ce Romania solutii mai bune de tratare a pacientilor. 

“Noi intervenim totdeauna anume pe cazurile complicate si acesta este unul fosrte complicat cu risc, care poate depaseste sistemul de sanatate din Republica Moldova.”

Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, acesta este al zecelea caz din acest an in care un elicopter SMURD din Romania preia pacienti din Republica Moldova. Printre cei care au beneficiat de serviciul aerian sunt trei copii.