Google+

O noua strada pietonala in centrul Chisinaului? Cum arata conceptul ales pentru amenajarea unei portiuni a strazii 31 august 1989 - VIDEO

O noua strada pietonala in centrul Chisinaului? Cum arata conceptul ales pentru amenajarea unei portiuni a strazii 31 august 1989 - VIDEO
Embed:

O noua zona pietonala ar putea sa apara in capitala. Aceasta ar urma sa fie amenajata pe strada 31 august intre Maria Cebotari si Puskin unde sunt concentrate mai multe cladiri istorice. Conceptul dupa care ar urma sa fie reconstruita zona a fost elaborat de un grup de 7 arhitecti iar acum se cauta bani pentru realizarea proiectului.

 

Concursul pentru amenajarea zonei pietonale  a fost initiat de primaria Chisinau, in parteneriat cu Ambasada Frantei si Agentia de inspectare si restaurare a monumentelo. Caatigatorul a devenit un laborator de arhitectura. Conceptul a fost selectat de catre un juriu moldo-francez 

 

Zona pietonala va fi curprinsa intre strazile Maria Cebotari si Puskin unde exista infrastructura turistica si anume „Muzeul National de Istorie", "Muzeul de Arta ", "Biblioteca Nationala", "Palatul National" si multe alte obiective.  Arhitectii vor sa puna in valoare aceste monumente istorice  prin  spatiul pietonal. Parerile locuitorilor sunt impartite la acest capitol.


“Socot ca e foarte bine. Cu vremurile tot a fost pietonala, chiar si parintii vorbeau foarte placut despre lucrul acesta”


“Nu sunt nici semafoare, nu-i nimica.Ar fi mai bine si pentru viata copiilor si pentru acei batrini.”

 
“aceasta trada e foarte aglomerata cu masini”

 
“Cu parere de rau, experienta strazii pietonale pe care o avem nu e una prea frumoasa. Cred ca ar fi bine sa amenajam acea strada, apoi ne gindim la urmatoarele”

 
Chiar daca circula des pe 31 august unii  soferi spun ca sunt de acord ca aceasta portiune sa devina una pietonala.
 

 

“Gasesc eu un loc de parcare in alta parte”

 
Gasim noi, cu cit mai multe strazi pietonale cu atit mai putine masini, cu cit mai putine masini cu atit mai bine”

 

In capitala exista acum o zona pietonala pe strada Eugen Doga, fosta Alexandru Diordita. 


 

 

 

"Ideea concept a fost elaborata, selectata de un juriu moldo francez, acum sa depunem efort pentru etapa II - identificare fonduri financiare pentru lucrarile de proiectare pe detaliu, deci proiectul de executie, apoi el sa fie aprobat la CNMI (Ministerul Culturii) si CMC (APL) si desigur sa ajungem la etapa III - realizarea acestui concept in realitate. Sa fie intr-un ceas bun, spre realizarea acestui scop", a scris pe Facebook Ion Stefanita, seful Agentiei de Inspectare si Restaurare a Monumentelor.

 

 

Cum isi motiveaza proiectul laboratorul de arhitectura MIEZ, cei care au castigat concursul:

 

"Proiectul de amenajare a unei străzi pietonale pe str. 31 august 1989 în intervalul str. Maria Cebotari str. Al. Puşkin, vine să soluţioneze cîteva nevoi.

În primul rînd, să amenajeze un spaţiu pietonal public, accesibil şi incluziv.

În al doilea rînd, să ofere un spaţiu pietonal ce ar fi deschis şi cu potenţial de dezvoltare în toate direcţiile aşa încît pe viitor să fie posibilă conectarea sa cu alte segmente pietonale pînă la construcţia unei reţele de străzi şi alei pietonale la nivelul întregului oraş.

În al treilea rînd, să ofere un spaţiu public democratic şi incluziv în care ar încăpea şi de care s-ar bucura toate grupurile sociale, indiferent de religie, etnie, dizabilitate, vîrstă ori statut social.

Proiectul nostru are la bază următoarele principii:

- Proiectul e organizat în jurul metaforei „străda pietonală ca un rîu”. Justificarea metaforei rîului e următoarea: toate aşezările umane majore au apărut în preajma unor ape (la fel şi Chişinăul), iar rîurile joacă un rol esenţial în viaţa oraşelor. Considerăm că amenajarea pietonală propusă ar putea deveni un rîu pietonal urban în jurul căruia şi de la care s-ar dezvolta viaţa comunitară urbană.

- Un spaţiu pietonal deschis şi dinamic, cu potenţial de extindere şi conectare la alte spaţii pietonale din oraş.

- Un spaţiu pietonal care ar fi şi un spaţiu public egal şi democratic, care acceptă, încurajează şi tolerează diferenţa şi care aparţine tuturor.- Un spaţiu pietonal care acomodează varii interese ale orăşenilor - de recreere, de socializare, de consum, de cultură şi educaţie şi care pune accent pe activităţi de interes comun ce contribuie la creşterea solidarităţii comunităţii.

- Un spaţiu pietonal ce se constituie cu minime investiţii financiare, minime intervenţii arhitecturale (nu presupune construcţii capitale sau altă infrastructură costisitoare) şi care mizează pe valorificarea infrastructurii existente. Vedem acest lucru prin: valorificarea potenţialului clădirilor şi scuarurilor existente şi sporirea acestui potenţial prin deschiderea instituţiilor publice amplasate în acest segment (Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Naţional de Artă a Moldovei, Biblioteca Naţională, Palatul Naţional); valorificarea scuarurilor verzi - Grădina Publică ”Ştefan cel Mare şi Sfînt” etc.

- Un spaţiu pietonal ce încurajează diversitatea - diversitatea formelor de comportament, diversitatea grupurilor sociale, diversitatea formelor de activitate etc.

- Un spaţiu pietonal ”neplanificat” în care are loc întîmplarea, inovaţia, supriza, imprevizibilul, şi care să fie adaptabil, cu minime intervenţii, unor nevoi şi uzuri viitoare.

- Protejarea spaţiului verde existent şi dezvoltarea lui ulterioară pentru a acomoda necesităţile unui spaţiu pietonal viu, dinamic şi activ. - Asigurarea accesului gratuit la bunuri comune fundamentale - apă potabilă, wc - pentru a transforma acest spaţiu public în unul cu adevărat democratic şi incluziv".

 

Foto: Facebook


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn