Dorin Chirtoaca sau Zinaida Greceanii? Dupa ce ieri au ales intre 17 candidati, locuitorii capitalei vor trebui sa aleaga din nou, peste doua saptamani. De data asta, intre doi - liberalul care in ultimii 8 ani a condus capitala si socialista care a mai candidat in 2005, din partea comunistilor, intr-un scrutin pe care l-a castigat, dar care nu a fost validat. In alegerile de ieri Chirtoaca a obtinut un usor avans - de circa 2 puncte - in fata Zinaidei Greceanii. Totusi, ambii au fost destul de departe de pragul de 50 la suta, care i-ar fi propulsat in fotoliul de primar din primul tur.

Ultimul update: 15.06.2015, 20:06 Publicat:15.06.2015, 06:37

ALEGERI LOCALE 2015


PRIMÄ‚RIA CHISINÄ‚U


Dorin CHIRTOACÄ‚          37,57%

Zinaida GRECEANÎI        35,69%

Sursa: CEC, 100% buletine procesate

Candidatul liberal la functia de primar al capitalei, Dorin Chirtoaca, a obtinut cele mai multe voturi in urma scrutinului de ieri – 37,57 la suta. El este urmat la mica distanta de socialista Zinaida Greceanii, care a acumulat 35,69 la suta din sufragii.

DISTRIBUTIA VOTURILOR ÎN SUBURBII

Vatra – Greceanii

Vadul lui Voda – Greceanii 

Truseni – Chirtoaca

Tohatin – Chirtoaca 

Stauceni – Chirtoaca 

Sangera – Chirtoaca 

Gratiesti – Chirtoaca 

Ghidighici – Chirtoaca 

Durlesti – Chirtoaca 

Cruzesti – Chirtoaca 

Cricova – Chirtoaca 

Condrita – Chirtoaca 

Colonita – Chirtoaca 

Codru – Chirtoaca 

Ciorescu – Chirtoaca 

Budesti – Chirtoaca 

Bubuieci - Chirtoaca 

Bacioi – Chirtoaca 

Chiocana Chisinau – Chirtoaca 

Centru Chisinau – Chirtoaca 

Buiucani – Greceanii 

Botanica Chisinau – Greceanii 

Rascani Chisinau – Greceanii 

Sursa: CEC, 100% buletine procesate

Ca si in scrutinele precedente, Chirtoaca a obtinut mai multe voturi datorita suburbiilor – majoritatea localitatilor din componenta municipiului l-au ales pe liberal si doar la Vadul-lui-Voda Greceanii a invins. 

DISTRIBUTIA VOTURILOR PE SECTOARE

Greceanii:Buiucani, Botanica, Rascasi

Sursa: CEC, 100% buletine procesate

In schimb, Zinaida Greceanii a acumulat mai multe voturi in oras, castigand in sectoarele Buiucani, Botanica si Rascani, in timp ce Dorin Chirtoaca – la Ciocana si in Centru.  

Atat liberalul cat si socialista s-au declarat convinsi ca vor invinge in turul doi de scrutin care va avea loc pe data de 28 iunie. 

Liderii PL si PSRM au inceput de azi campania electorala.

Ieri pentru fotoliul de primar s-au luptat 17 candidati. Locul trei, dupa Chirtoaca si Greceanii, a fost ocupat de candidatul blocului lui Iurie Leanca, Oazu Nantoi, pentru care au votat peste 10 la suta dintre alegatori. Acesta este urmat de Ilian Casu, de la Partidul lui Renato Usatii, care a luat aproape 5 procente. Comunistul Vasili Chirtoca a obtinut 4 la suta din sufragii, iar candidatul PLDM Serafim Urechean - putin sub 3 procente. Democrata Monica Babuc are peste 2 la suta, urmata de oleg brega, cu peste 1 procent.

Mai putin de 1 procent au acumlat la aceste alegeri timotei turcanu de la pnl, grigore petrenco de la casa noastra moldova, candiatul pprm mihai carlig, igor caldare propus de lista poporului, marcel darie, de la partidul legii si dreptatii. Mai putin de 0,1 la suta au acumulat valerii klimenko, de la miscarea ravnopravie, anatolie prohnitchi de la partidul verde ecologist, tatiana tomacu, propusa de patriotii moldovei si candidatul comunistilor reformatori elizaveta moscalciuc. Reporter: Speranta STATEImagini: Gheorghe STAMATE
Sinteza zilei 14 iunie si 15 iunie

UPDATE 14.30:


Dorin Chirtoaca - 37,52 %

Zinainda Greceanii - 35,68 %

Oazu Nantoi - 10,18%

Ilian Casu - 4,87%

Vasile Chirtoca - 4,04%

Serafim Urechean - 2,97%

Monica Babuc - 2,17%

Oleg Brega - 1,37%

Turcanu Timetei - 0,21%

Petrenco Grigore - 0,21%

Carlig Mihail - 0,19%

Caldare Igor - 0,09%

Darie Marcel - 0,09%

Klimenco Valerii - 0,09%

Prohnitchi Anatolie - 0,09%

Tomacu Tatiana - 0,07%

Moscalciuc Elizaveta - 0,05%


Comisia Electorala Centrala a anunta ca in urma procesarii a 99,68% din procesele verbale Dorin Chirtoaca a obtinut 37,57%, iar Zinaida Grecianii - 35,69%.

Cinci consilii continua procesarea datelor.

In doua localitati vor fi organizate alegeri repetate. Este vorba despre satul Ulmu care nu a atins pragul necesar, dar si satul Topala din raionul Cimislia - acolo unde procesul a fost stopat.