Google+

Pentru ca au mai ramas doua zile pana la Ispas, pregatirile pentru sarbatoare deja au inceput. Este agitatie, in special, la patiserii, unde brutarii muncesc de zor, pentru a coace cozonaci - VIDEO

Pentru ca au mai ramas doua zile pana la Ispas, pregatirile pentru sarbatoare deja au inceput. Este agitatie, in special, la patiserii, unde brutarii muncesc de zor, pentru a coace cozonaci - VIDEO
Embed:

Pentru ca au mai ramas doua zile pana la Ispas, pregatirile pentru sarbatoare deja au inceput. Este agitatie, in special, la patiserii, unde brutarii muncesc de zor, pentru a coace cozonaci. Cu stafide, nuci sau ciocolata - toti sunt la mare cautare.


Este mare forfota la aceasta brutarie din Causeni. In ajun de Ispas, cererea creste, spun proprietarii, asa ca este si mult de lucru. Unul dintre preferatii cumparatorilor este cozonacul cu ciocolata.  

 

„Cantarim 190 de grame. Pentru cozonac sunt necesare 2 bucati.„

 

Femeile care muncesc aici ne-au dezvaluit cateva secrete pentru a pregati un cozonac pe masura. De exemplu, bucatile de aluat sunt trecute prin faina, pentru ca apoi sa nu sa se lipeasca. Totusi, pentru un rezultat bun, mai avem nevoie de ceva. 

 

„Cu sufletul curat, cu dispozitie si pace. „ 

 

Fireste, munca este practic zadarnica fara ingridientul principal. 

 

„Avem glazura din ciocolata,  cu care se decoreaza pasc. „

„Aluatul se unge cu ciocolata si se impleteste. „ 

 

 Brutarii pregatesc si cozonaci cu stafide ori nuci, care sunt si de diferite marimi. 

 

„Aici, avem cozonacul de 100 de grame. Sta la dospit, iar apoi o coacem. „

„La 170 de grade, se coace 30 de minute. „ 

 

Iar dupa ce ies din cuptor, acestia sunt decorati. Pentru ca totul sa fie proaspat de dimineata, prorietarii dau asigurari ca brutarii muncesc noaptea. 

 

„Au inceput aseara la ora 19 si au muncit pana dimineata. „ 

 

Joi, crestinii ortodocsi sarbatoresc Inaltarea Domnului. Traditia spune ca in aceasta zi, oamenii se duc la biserica pentru a sfinti crengute de nuc care sunt puse apoi la icoane si tinute acolo pe tot parcursul anului pentru a proteja casele. Totodata, Ispasul este ultima sarbatoare, cand credinciosii mananca pasca si oua rosii.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
    Euro
    • Leu moldovenesc
      2.8 lei
    • Euro
      323 eur
    • Dolar S.U.A.
      323 usd
    • Leu romanesc
      323 ron
    • Rubla ruseasca
      4 rub
    • Hrivna ucraineana
      4 uah
    • Leva bulgara
      4 bgn