Recomandau pacientilor anumite medicamente, iar pentru asta primeau bani sau chiar vacante in strainatate de la farmaciile pe care le favorizau. 12 medici din Chisinau, Cahul si Edinet, implicati intr-o astfel de schema, au fost retinuti de oamenii legii. Pe mana procurorilor au ajuns si 8 reprezentanti ai farmaciilor.

Ultimul update: 09.02.2018, 21:55 Publicat:09.02.2018, 13:14

Potrivit procurorilor anticoruptie, cei 12 medici, care au fost retinuti, au prescris pacientilor anumite preparate aflate in stocurile unor companii farmaceutice. Mai mult, doctorii le-ar fi indicat si adresa farmaciilor de unde oamenii sa cumpere medicamentele.

In schimb, medicii erau remunerati cu bani, diferite bunuri sau chiar vacante peste hotare. Grav este ca unii specialisti din sanatate ar fi prescris un numar mai mare de preparate decat era necesar.

Agentii economici insistau ca ei sa procedeze asa mai ales in cazurile in care marfa avea un termen de valabilitate mai mic. Nu am reusit sa aflam despre ce companii farmaceutice este vorba, astfel incat sa putem vorbi cu proprietarii acestora, iar procurorii anticoruptie au anuntat despre perchezitii doar dupa ce le-au incheiat. In urma descinderilor, ar fi ridicat liste cu numele medicilor implicati in schema, denumirea institutiilor in care activau, dar si a preparatelor prescrise.

Cei 12 medici retinuti sunt din Chisinau, Edinet si Cahul si, daca vor fi gasiti vinovati, risca pana la 10 ani de inchisoare. Au ajuns pe mana procurorilor anticoruptie si 8 angajati ai companiilor framaceutice, din capitala, care risca pana la 6 ani de detentie.

In acelasi dosar, sunt suspectati si membri de la Agentia Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale pentru faptul ca ar fi anuntat din timp unele farmacii despre controalele care, oficial, erau inopinate si le-ar fi asigurat ca nu vor aplica sanctiuni, chiar daca vor fi depistate nereguli.

Reprezentantii agentiei ne-au confirmat ca procurorii anticoruptie au descins in cadrul institutiei, dar nu ne-au spus din ce motiv. Procuratura a pornit un dosar penal, pentru corupere pasiva, activa si abuz de serviciu.