Vlad Plahotniuc a lansat o idee, MAI-ul - o campanie intreaga. Dupa ce saptamana trecuta, liderul PD a cerut ca familiile nevoiase sa primeasca detectoare de fum, astazi pompierii au si dus primele dispozitive in casele oamenilor. Cand a fost intrebat daca initiativa vine la solicitarea lui Plahotniuc, ministrul Alexandru Jizdan, s-a uitat lung la reporter, a multumit si... a plecat.

Publicat:19.02.2018, 15:26

"Initiativa campaniei vine la cererea liderului PD, Vlad Plahtoniuc?"

Astazi, cu 9 zile inainte de sfarsitul iernii, ministrul de interne a anuntat in cadrul unui briefing ca lanseaza campania “O casa protejata” si ca din bugetul de stat au fost cumparate peste 800 de detectoare de fum. 

Alexandru JIZDAN, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE "Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta are un buget de 96 de mii lei pentru a cumpara aceste dispozitive pentru 842 de familii din categoriile de risc. Peste 300 de primarii sunt dispuse sa contribuie cu o parte."

 Tot astazi, pompierii au mers la cateva familii nevoiase din satul Fauresti, unde au instalat detectoarele. Prima a fost vizitata familia Leorda. Stapana casei, in varsta de 68 spune ca n-a auzit in viata ei de asa obiect. 

"Ne-au dat instructiuni, le-am pus acolo undeva. Ne-au explicat cum sa ne folosim de ele. -Ati mai auzit de astfel de detectoare? -Nu, nu, unde sa auzim in rapa asta?!"

Femeia sustine ca stie cum sa curete soba, astfel incat sa nu existe riscul unui incendiu, dar crede ca acest dispozitiv ii va aduce mai multa siguranta. 

"Facem focul cu carbuni, aprindem lemnul in primul rand. Si uite asa in cursul zilei pe la orele 7 terminam de facut focul..."

Pompierii spun ca au fost si la inceputul lui decembrie in gospodariile in care sunt sobe, dar atunci au mers cu mana goala si doar i-au invatat pe oameni regulile de securitate. 

Liliana PUSCASU, PURTATOR DE CUVANT IGSU: "O campanie similara a avut loc in decembrie si atunci am inteles ca mai multi oameni au nevoie de aceste detectoare."

 Saptamana trecuta, liderul democratilor, Vlad Plahotniuc a anuntat mai multe initiative, dintre care si faptul ca va cere sa fie instalate, gratuit, in familiile nevoiase, detectoare de fum. Atunci liderul PD nu a specificat de unde va lua bani pentru aceste dispozitive.