Proprietarul firmei Trans-Oil considera ca deputatii PL si PLDM, care l-au acuzat ca ar detine monopolul asupra exportului de cereale prin portul Giurgiulesti, ar fi facut-o din... invidie. Omul afaceri spune ca a investit mult in constructia portului, iar fermierii care vor sa-si scoata produsele in Europa pe cale maritima pot sa o faca... prin intermediul companiei sale.

Publicat:16.11.2018, 15:18Detinatorul celui mai mare de grup de companii de cereale si oleaginoase din Moldova, Vaja Jhashi spune ca portul de la Giurlesti a fost construit de el in 2009. El sustine ca a investit mult pentru a-si putea exporta productia si ca atunci nimeni nu s-ar fi impotrivit.

Vaja JHASHI, OM DE AFACERI: “Compania noastra nu a utilizat deloc banii statului la constructia portului, ci a investit 25 de milioane de dolari. Noi suntem o companie mare, ne-am asumat riscul si nu derajam pe nimeni.”

 Jashi este de parere ca deputatii din PL si PLDM care l-au spus ca acesta ar detine monopolul asupra pietii de cereale ar fi facut-o din invidie. 

“Cel mai probabil din invidie.”

Acesta spune ca orice fermier isi poate scoate productia in afara tarii prin intermediului companiei pe care o detine la portul de la Giurgiulesti. Totusi nu ne-a putut spune daca vreun agent economic face acest lucru.    

Vaja JHASHI, OM DE AFACERI : “Noi avem portile deschise pentru toata piata moldoveneasca, nu a fost niciun caz in care sa vina cineva la noi si noi sa-i spunem ca nu facem asta. Deci cinci sute de mii de tone le putem exporta pentru fermieri, producatori.”   

Ieri, la sedinta Parlamentului, liberalii au declarat ca exportatorii de cereale intampina probleme la portul Giurgiulesti si sunt nevoiti sa transporte productia spre Romania, ceea ce inseamana costuri mult mai mari. Iar liberal-democratii au declarat ca fermierii din Floresti spun ca exportul de cereale a fost monopolizat de o singura companie.

Asa ca deputatii PL au cerut sa fie audiata presedinta Consiliului Concurentei, care sa explice cum stau lucrurile, insa propunerea nu a fost sustinuta. Vaja Jhashi este un milionar din anturajul lui Vladimir Plahotnic, scrie presa. Acesta este georgian de origine si detine cetatenie americana, rusa si moldoveneasca.