"Eu raman sigur ca justitia in RM este independenta. Pentru mine opinia judecatorului este definitiva." Asta a spus purtatorul de cuvant al PDM, Vitalie Gumurari, dupa ce Curtea Suprema de Justitie a declarat nule alegerile din Chisinau. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime.

Publicat:25.06.2018, 18:49

Vitalie GAMURARI, PURTATOR DE CUVANT PDM: "Am o ora de cand am revenit in tara. Am urmarit tot ce s-a intamplat in jurul validarii/invalidarii mandatului. Nu-mi permit sa comentez  hotararile unei instante judiciare.

Tot ce se face in jurul acestei hotarari este vorba de aspectul politic si partidele politice se expun, este dreptul lor sa o faca. In contextul in care hotararea a fost adoptata, eu inteleg care a este nemultumirea altor partide.

Eu in calitatea mea nu-mi permit sa comentez aceasta decizie. Hotararea Curtii de Apel a trezit anumite discutii in societatea moldoveneasca. A fost una sensibila, dar nici atunci nu mi-am permis sa comentez.

Pozitia este criticata din punct de vedere politic. Pentru mine opinia judecatorului este definitiva. Sunt anumite probleme, dar am incredere in justitie. Sunt niste acuzatii traditionale. Nu este ceva nou. Eu raman sigur ca justitia in RM este independenta si toate acuzatii aduse trebuie probate."

 Curtea Suprema de Justitie a lasat in vigoare decizia Curtii de Apel. Alegerile locale din Chisinau raman invalidate.

Joi, Curtea de Apel nu a validat mandatul primarului ales, Andrei Nastase.

Pe 19 iunie, Judecatoria Chisinau a declarat nule alegerile locale de la Chisinau si a invalidat mandatul primarului ales, Andrei Nastase. Princinpalul motiv din care alegerile au fost declarate nevalide este ca Andrei Nastase a facut agitatie electorala chiar in ziua alegerilor, pe 3 iunie. Mai exact, Nastase a facut un live pe facebook in care a indemnat oamenii sa iasa la vot. Judecatoarea scrie ca transmisiunea a fost urmarita de peste 250 de mii de utilizatori, iar asta este in masura sa influenteze rezultatul alegerilor.


Ieri, decizia judecatoriei de a declara nule alegerile din Chisinau a fost atacata la Curtea de Apel. Andrei Nastase sustine ca este o lovitura pusa la cale de democrati si socialisti. Purtatorul de cuvant al democratilor a spus ca aceste declaratii sunt politice.


In cazul in care Curtea de Apel va mentine decizia luata de prima instanta, avocatii edilului spun ca vor merge si la Curtea Suprema de Justitie. Anterior socialistii au depus doua contestatii impotriva lui Andrei Nastase.


In prima, care a fost respinsa, acesta era acuzat ca a fost sustinut intr-un mod deschis de primarii din Romania in timpul campaniei. In a doua contestatie a PSRM, Andrei Nastase era acuzat ca a facut agitatie electorala in ziua alegerilor, cand a indemnat oamenii sa iasa la vot.

In acesta caz, Curtea Suprema a lasat in vigoare decizia Curtii de Apel, care a stabilit ca Nastase a incalcat legea. Codul electoral spune ca in cazul declararii scrutinului nevalid, la carma capitalei ramane primarul interimar in functie, pana la alegerile noi de la anul.