Google+

Reparatia unui drum din Ialoveni a esuat din cauza unor scheme in care au fost implicati inalti functionari de stat - Moldova Curata

Primul segment al soselei de centura a orasului Chisinau, drumul R6M1- Ialoveni, cu o lungime de 6,5 kilometri, nu a fost reconstruit din cauza unor licitatii suspectate de trucaj si a unui management defectuos al Administratiei de Stat a Drumurilor, noteaza moldovacurata.md.

 

Compania bulgară selectată pentru reparaţia acestui drum, deşi a făcut doar 1,37% din lucrări, a ridicat 673.000 de euro. Cei implicaţi în acest scandal se acuză reciproc, iar drumul creează pericole mari de accidente, scrie Moldova Curata.

 

Pe 26 ianuarie 2018, drumul naţional R6 M1 cu o lungime de 6,55 kilometri, din apropierea or. Ialoveni, care leagă alte două drumuri importante – şoseaua spre Hânceşti şi cea spre Leuşeni – trebuia să fie dat în exploatare după o perioadă de renovare de 24 de luni, în baza unui contract internaţional încheiat la 18 septembrie 2015. Lucrările de reabilitare urmau să fie finanţate de Banca Europeană de Investiţii, în conformitate cu condiţiile şi politicile acesteia. Valoarea proiectului constituie circa 9 milioane de euro. 

 

Instituţia responsabilă de monitorizarea lucrărilor de reabilitare şi beneficiară a proiectului este Întreprinderea de Stat „Administraţia de Stat a Drumurilor” subordonată Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

 

Potrivit acestei întreprinderi de stat, la licitaţia internaţională lansată la 29 septembrie 2014 au fost recepţionate ofertele a şapte companii – trei din Bulgaria şi câte una din România, Ucraina, Azerbaidjan şi R. Moldova. 

 

În urma evaluării ofertelor, contractul de lucrări pentru reabilitarea drumului R6M1–Ialoveni a fost adjudecat de către o companie din Bulgaria – SK-13 Patstroy JSC. Este vorba despre o firmă specializată în reabilitarea drumurilor. Acţionarul majoritar al acesteia este înregistrat în Seychelles, STARLA CORPORATION.

 

Potrivit jurnaliştilor din Bulgaria, compania îşi are sediul în oraşul Pernik, a participat la mai multe licitaţii în aceeaşi ţară şi a câştigat o serie de oferte. În cei mai buni ani ai săi, SK-13 Patstroy a avut o cifră de afaceri de până la 45 de milioane de euro. În 2017 însă a atins doar 2 milioane de euro. În prezent, are contractate mai multe credite la trei bănci din Bulgaria. Asupra acestei companii planează suspiciunea că a r fi obţinut licitaţii trucate, iar calitatea lucrărilor sale ar fi îndoielnică.

 

CITITI ARTICOLUL INTEGRAL PE MOLDOVA CURATA


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn