Primul segment al soselei de centura a orasului Chisinau, drumul R6M1- Ialoveni, cu o lungime de 6,5 kilometri, nu a fost reconstruit din cauza unor licitatii suspectate de trucaj si a unui management defectuos al Administratiei de Stat a Drumurilor, noteaza moldovacurata.md.

Publicat:09.02.2018, 09:22

Compania bulgara selectata pentru reparatia acestui drum, desi a facut doar 1,37% din lucrari, a ridicat 673.000 de euro. Cei implicati în acest scandal se acuza reciproc, iar drumul creeaza pericole mari de accidente, scrie Moldova Curata.

Pe 26 ianuarie 2018, drumul national R6 M1 cu o lungime de 6,55 kilometri, din apropierea or. Ialoveni, care leaga alte doua drumuri importante – soseaua spre Hâncesti si cea spre Leuseni – trebuia sa fie dat în exploatare dupa o perioada de renovare de 24 de luni, în baza unui contract international încheiat la 18 septembrie 2015. Lucrarile de reabilitare urmau sa fie finantate de Banca Europeana de Investitii, în conformitate cu conditiile si politicile acesteia. Valoarea proiectului constituie circa 9 milioane de euro. 

Institutia responsabila de monitorizarea lucrarilor de reabilitare si beneficiara a proiectului este Întreprinderea de Stat „Administratia de Stat a Drumurilor” subordonata Ministerului Economiei si Infrastructurii.

Potrivit acestei întreprinderi de stat, la licitatia internationala lansata la 29 septembrie 2014 au fost receptionate ofertele a sapte companii – trei din Bulgaria si câte una din România, Ucraina, Azerbaidjan si R. Moldova. 

În urma evaluarii ofertelor, contractul de lucrari pentru reabilitarea drumului R6M1–Ialoveni a fost adjudecat de catre o companie din Bulgaria – SK-13 Patstroy JSC. Este vorba despre o firma specializata în reabilitarea drumurilor. Actionarul majoritar al acesteia este înregistrat în Seychelles, STARLA CORPORATION.

Potrivit jurnalistilor din Bulgaria, compania îsi are sediul în orasul Pernik, a participat la mai multe licitatii în aceeasi tara si a câstigat o serie de oferte. În cei mai buni ani ai sai, SK-13 Patstroy a avut o cifra de afaceri de pâna la 45 de milioane de euro. În 2017 însa a atins doar 2 milioane de euro. În prezent, are contractate mai multe credite la trei banci din Bulgaria. Asupra acestei companii planeaza suspiciunea ca a r fi obtinut licitatii trucate, iar calitatea lucrarilor sale ar fi îndoielnica.

CITITI ARTICOLUL INTEGRAL PE MOLDOVA CURATA