Satenii din satul Horodiste, Calarasi s-au pomenit cu recolta pe jumatate distrusa. O ploaie cu grindina le-a afectat ieri culturile agricole. Astazi, i-am gasit pe campuri pe mai multi fermieri care incercau disperati sa-si reanimeze plantele crescute cu atata grija pana acum.

Publicat:14.05.2018, 13:52

Satenii spun ca ploaia a fost foarte puternica si la un moment dat a inceput sa cada grindina. Gheata, desi marunta, era deasa si a acoperit pamantul de parca s-ar fi depus un strat de zapada. In sat vita de vie a avut de suferit, in rest plantele de pe langa casele oamenilor au fost protejate de copaci.

“In rest asa nimic in gradina acasa, acolo in jos a adus pagube.”

Marile pierderi au fost, insa, pe campuri, acolo unde terenurile cu varza, ardei sau capsuni ale fermierilor au fost acoperite de grindina. Cativa agricultori incercau astazi sa-si reanimeze plantele.

“Undeva 20, 30 de procente, au sarit varfurile la chiperi, azi vreau sa stropesc cu cupru pentru a stopa boala si pentru a cicatriza.”

Ion Ciobanu se plange ca si-a plantat firele de varza vineri pe o suprafata de un hectar, iar astazi totul a fost facut una cu pamantul. Va trebui sa o ia de la capat.

Ion CIOBANU, AGRICULTOR: “Sambata l-am rasadit, ieri dupa amiaza a dat ploaia, e distrus complet, 100 de procente nui nimic, un hectar nu are sansa deloc.”

Are pierderi si pe o alta plantatie, unde varza este deja mai mare.

Ion CIOBANU, AGRICULTOR: “Asta varza e plantata cu o luna in urma, mai mare mai puternica oricum e afectata 50 de procente a farmat-o, ea este in formare, a venit ploaia cu piatra si a stricat formarea ei.”

Iar Ion Bobeica si-a gasit ieri terenul de capsuni acoperit de gheata ca de o patura. Spera ca plantele sa se revigoreze cu timpul, desi sperantele nu-i sunt mari.

Ion BOBEICA, AGRICULTOR: “Piatra era ca bobul de porumb si de asta, a acoperit tot, era alb ca iarna, a lovit si frunza si capsuna, este bolnava unde a lovit piatra, azi stropim ca sa se vindece.”

Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, in alte localitati nu au fost inregistrate pagube. Totusi comisiile speciale investigheaza situatia in diferite regiuni unde ieri au fost ploi puternice.

Meteorologii anunta ca local va mai ploua si azi, iar de maine precipitatiile contenesc si vom avea cu patru grade mai mult.