Google+

Ieri scoala, azi atelier de croitorie si cantina sociala. Scoala din Cobalea, Soldanesti, inchisa acum sase ani, s-a gasit un rost nou. Lucratorii, fosti elevi, faceau candva lectii acolo, iar acum vin sa coase sau sa pregateasca mancare - VIDEO

Ieri scoala, azi atelier de croitorie si cantina sociala. Scoala din Cobalea, Soldanesti, inchisa acum sase ani, s-a gasit un rost nou. Lucratorii, fosti elevi, faceau candva lectii acolo, iar acum vin sa coase sau sa pregateasca mancare - VIDEO
Embed:

Multe din scolile inchise de reforma in educatie sunt lasate de izbeliste si se transforma, incet, in ruine. Totusi pentru scoala din satul Cobalea, Soldanesti, inchisa acum sase ani, s-a gasit un rost nou. Cladirea adaposteste un atelier de croitorie deschis de nemti si o cantina sociala dintr-un proiect austriac. Locuitorii sunt multumiti ca, in felul acesta, in satul lor au mai aparut cateva locuri de munca.


Sala de sport unde elevii faceau pana nu demult orele de educatie fizica s-a transformat intr-un atelier de croitorie. Cele 25 de femei din Cobalea, foste eleve, faceau candva gimnastica sau volei aici. Acum se aduna sa coase haine. 

 

Zilnic din mainile lor ies in jur de 500 de articole vestimentare care, pornind de la Cobalea, ajung tocmai in Germania. Acolo, fiecare piesa e vanduta cu aproximativ 30 de euro. 

 

"Am fost plecata peste hotare 15 ani, acum m-am intors aici acasa, am hotarat ca e mai bine acasa pentru ca chiar daca e diferenta de salariu comparativ cu faptul ca sunt acasa, nu platesc chirie e mult mai bine."

 

"Lucrez de pe data de 3 ianuarie, de cand s-a deschis, suntem impacati cu salariu, cam mic dar ce sa facem avem copii mici, mai bine ne crestem copii acasa. Suntem multumiti ca la tara e foarte greu de gasit lucru."

 

"-Ce parere aveti despre acest proiect? -E foarte bun din cauza transportului am lasat lucru la Soldanesti, lucrul e bun, il cunosc, nu am dificutlati in lucru nimic." 

 

Atelierul a fost deschis de un neamt care a adus tot utilajul si si-a facut o mica afacere la Cobalea. Satencele pe care le angajeaza nu sunt obligate sa aiba in CV studii de croitorie. Ele sunt ghidate de un specialist din Romania venit aici doar pentru o perioada.  

 

Elena SCUTARU, MANAGER DE PROIECT: "Produsele noastre sunt la export, acum in Germania, am lucrat cu Anglia, speram ca pe viitor sectia sa se mai extinda. - Ce produceti? - Lenjerie de corp pentru dame, pijamale, camasi de noapte, halate. - Cum se descurca? Avem numai o luna, binisor, din ce in ce mai bine, primii pasi sunt ok."

 

 Pe langa croitorie, in scoala incape si o cantina sociala. Satenii care o duc mai greu, dar si pensionarii vin sa ia pranzul acolo unde candva elevii erau chemati la o cana de lapte. Cantina este deschisa intr-un proiect realizat de Concordia din bani austrieci. 

 

"Noi astazi am gatit bors rosu cu fasole, zilnic avem 45 de beneficiari, ne staruim ca mancare sa fie la ora pregatita. locul este foarte comod, imi pare bine ca am lucu in sat, nu mam gandit sa plec peste hotare eu credca aici este bine."

 

Aceasta femeie a facut toata viata ei curatenie in scoala. Acum nu mai vine aici sa stearga praful, ci sa ia masa.  

 

"Multumim ca ne da la vreme, e gustos, eu eu acasa cand mancam aici, multumim ca ne serveste si ne ajuta, eu sunt batrana si nu prea pot."

 

In localitate mai este o scoala care activeaza in continuare, oricum oamenilor le pare rau ca una s-a inchis si ca in sat sunt tot mai putini copii. 

 

"In 1972 am terminat zece clase, erau copii cate 2 clase, bucsite toate coridoarele cu copii si cu toate, dar acum e saracie de copii, gata."

 

De cladirea scolii raspund autoritatile locale. Primarita din Cobalea spune ca este in interesul satului sa nu lase blocul sa se tranforme intr-o ruina pentru ca daca scoala nu mai atrage elevi, ea poate atrage investitori. 

 

Angela ABABEI, PRIMAR SATUL COBÎLEA: "Am fost mereu in cautare de investitori pentru a deschide ceva in aceasta institutie , la moment am gasit investitori care sa deschida o linie de coroitorie. Una din conditiile care au fost puse de investitori a fost ca sa avem forte de munca si atractiv pentru ei a fost ca edificiul nu era necesar ca sa se faca reparatii capitale."

 

 Si pentru ca planuri mai sunt, in curand aici ar urma sa fie deschis si un laborator in care vor lucra barbatii din sat. Aici vor fi produse ingrasaminte naturale. Potrivit Ministerului Educatiei de la inceputul anului 2010 pana in 2017 au fost inchise 219 scoli din intreaga republica.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn