Cu 52 de apeluri pro-statalitate, presedintele Igor Dodon s-a inscris in competitia declaratiilor simbolice. Le-a insiruit astazi pe facebook, in replica, la valul miscarilor unioniste initiat de mai multe localitati, care au semnat pentru Unirea cu Romania. Seful statului a adunat peste noapte de patru ori mai multe primarii care ar vrea ca Moldova sa fie stat suveran. Am descoperit insa ca cel putin un primar spune ca nici nu stia ca satul sau era in lista lui Dodon.

Publicat:07.02.2018, 17:46

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Gratiesti este a 13-a localitate care a semnat declaratia de unire cu Romania. Decizia a fost luata ieri de consiliul local. 10 consilieri au votat pentru, un democrat s-a abtinut, iar alti 5 au absentat de la sedinta.”

 Astfel, pentru unire, la Gratiesti, si-au dat votul consilierii liberali, cei din partidul lui Iurie Leanca, un democrat si un consilier din miscarea Antimafie.

Tatiana GUTIUM, CONSILIER GRATIESTI: “Este o pozitie civila, daca doriti. In spatele fiecarui consilier stau alegatorii si atunci cand alegatorii ne intreaba, chiar cer.”

 Decizia ar fi fost luata la solicitarea localnicilor din comuna.

“Frati romani, cum s-ar spune, partea cealalta de Prut, asta e ceva normal.”

“De-o limba suntem, un trai am avut, am fost uniti cumva.”

“Da, noi suntem toti romani, dar eu am casa mea si tu a ta.”

Actiunile au loc in contextul implinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. In replica, Igor Dodon, indignat, a publicat astazi o lista cu 52 de primarii care ar sustine statalitatea Republicii Moldova. Intr-o postare pe facebook, presedintele se adreseaza unionistilor.

Igor DODON, PRESEDINTE: “Ideologii unionisti au obtinut exact inversul la ce si-au propus. În loc de Unire vor primi Patriotism pentru Moldova.“

 Printre localitatile din lista lui Dodon se numara satul Ciobanovca din raionul Anenii Noi. Primarul de acolo spune ca o asemenea propunere au avut secretari socialisti din organizatia teritoriala, insa nu a fost convocata sedinta consiliului.

Constantin PELIN, PRIMAR COMUNA CIOBANOVCA: “Eu nu pot sa va spun ce valoare are aceasta declaratie, asta se hotaraste la ...opros cum e pe moldoveneste? Cu localnicii, dupa oprosul asta sa vada guvernarea care e procentul pentru UE si care e pentru Federatia Rusa.”

 Oamenii din sat nu au fost consultati, sustine primarul.

“Sa ne unim cu Romania nici sa nu aud. Sa traim aici in tara noastra, de ce sa vina cineva si sa fie stapan pe noi?”

“Eu vreu Moldova sa fie de lucru si sanatate.”

“Sa traim bine, dar restul... si pentru si pro si contra.”

Liberalii cred ca primarii ar fi fost constransi sa semneze pe lista prostatalitate a lui Igor Dodon. Cel putin un primar spune ca habar nu avea ca au fost inclus.  

Veaceslav BONDARI, PRIMAR ORASUL ANENII NOI: „Nu am stiut despre declaratia asta, nu am stiut ca suntem in lista primarilor care primeste declaratia despre statalitatea tarii, dar stiti sustin propunerea asta.”

 Purtatorul de cuvant al presedintelui explica confuzia, spunand ca declaratia ar fi fost semnata independent de consilieri, in absenta primarului. Anterior, Igor Dodon ceruse convocarea Consiliului Suprem de Securitate pentru ca subiectul unionismului sa fie pus pe ordinea de zi, iar fractiunea PSRM din parlament spunea ieri ca va solicita ca cei care promoveaza unirea sa fie sanctionati penal.