Google+

Shor: "Jaful secolului" este de fapt de 625 de milioane $, iar cele 250 de milioane $ pe care i le-am dat lui Vlad Filat au fost scoase din BEM - VIDEO

Shor: "Jaful secolului" este de fapt de 625 de milioane $, iar cele 250 de milioane $ pe care i le-am dat lui Vlad Filat au fost scoase din BEM - VIDEO
Embed:

Jaful secolului din bancile moldovenesti este de 625 de milioane de dolari si nu de un miliard asa cum se vehiculeaza. Asta a declarat Ilan Shor, care a iesit astazi in fata presei insa a refuzat sa raspunda la intrebari. Primarul de Orhei spune ca 250 de milioane de dolari pe care i-ar fi dat lui Vlad Filat ar fi fost scosi din Banca de Economii. Sor spune insa ca a fost mintit si constrans de fostul premier sa ofere credite neperformante. Avocatul lui Vlad Filat a celcarat ca Ilan Shor este o persoana extrem de vulnerabila si santajabila, iar declaratiile facute de acesta sunt false.

 

Miliardul pe care il tot cauta toti, de fapt ar fi 650 de milioane de dolari, spune Ilan Sor, care a tinut astazi un briefing de presa. In rusa si citind de pe foaie, Sor si-a prezentat propria versiune a fraudelor de la Banca de Economii. 


Ilan SOR, PRIMAR, ORHEI: „Desigur o să daţi o întrebare logică, dar eu vă spun despre 650 de milioane de dolari. Vă răspund. Miliardul este un mit.”


Sor sustine ca banii au avut doi beneficiari.


Ilan SOR, PRIMAR, ORHEI: „Prima sumă de 375 milioane de dolari sunt despăgubirile cauzate în urma oferirii creditelor neperformante de la BEM în timpul lui Gacikevici. În acea perioadă, domnul Filat ocupa funcţia de prim-ministru şi controla BEM. A doua sumă de 250 de milioane de dolari au fost credite oferite în mai multe forme domnului Filat, la cerinţa lui.”


Avocatul lui Vlad Filat a declarat ca acuzatiile facute de Ilan Sor in cadrul conferintei de presa de astazi sunt false.


Igor POPA, AVOCAT: „Sor este vulnerabil, si procurorii nu au demonstrat ca Shor i-a dat bani lui Filat...” 

Acum trei zile, Ilan Sor a fost audiat de procurorii anticoruptie in dosarul fraudelor de la BEM. El spune ca le-a prezentat acestora probe, inclusiv audio, care-i demonstreaza nevinovatia. Sor recunoaste ca a oferit credite neperformante fiind in functia de Presedinte al Consiliului de Admisnitrare al Bancii de Economii, dar spune ca a fost obligat sa o faca, fiind constrans de Vlad Filat. 

Ilan SOR, PRIMAR ORHEI: „Din start eu am fost convins că intenţiile lui Filat în legătură cu BEM au fost bune, luând în calcul că el ocupa funcţia de prim-ministru. Dar din păcate eu am fost minţit şi cum a arătat viaţa intenţiile sale erau diametral opuse. Imediat ce am început să controlez Banca de Economii, se făceau presiuni asupra mea din partea lui Filat. El mă obliga să iau cedite prin companiile mele, iar banii să fie transferaţi pe contul companiilor controlate de Filat şi lui Ion Rusu.”

Igor POPA, AVOCAT: "Toate actele şi probele administrate de procurori în dosarul intentat împotriva d-lui Filat indică asupra faptului că banii au fost oferiţi de Banca de Economii prin persoane interpuse pe contul companiilor din proprietatea lui Ilan Şor. Ori, aceste fapte sunt expuse şi în raportul Kroll. Nu există nici o legătură dintre companiile d-lui Şor şi Vlad Filat."

Deocamdata, nu am reusit sa obtinem o reactie si de la avocatul lui Gacikevici, la acuzatiile aduse de Sor. Ilan Sor spune ca va apela la o companie judiciara din topul celor mai bune la nivel mondial, pentru a afla unde au ajuns banii de la BEM. Sor este principalul invinuit in dosarul fraudelor de la BEM. El este acuzat de procurori ca impreuna cu alti membri ai consiliilor de administratie de la BEM, ar fi semnat un contract dubios prin care a scos miliarde de lei din Banca de Economii, i-ar fi transferat in Banca Sociala si Unibank, iar mai apoi banii ar fi ajuns peste hotare. Anterior, Sor a fost in arest la domiciliu, insa a fost eliberat pentru ca a candida la functia de primar de Orhei. In octombrie anul trecut in urma autodenuntului lui Ilan Sor, Vlad Filat a ajuns dupa gratii fiind invinuit de corupere pasiva si trafic de influenta. Fostul premier neaga acuzatiile si spune ca este victima unei rafuieli politice. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn