Ruslan Codreanu cere ajutorul presei pentru a sesiza organele competene despre o gunoiste de la Truseni. El spera ca dupa ce vor vedea la TV mizeria de acolo, responsabili de la ecologie vor reactiona mai repede. Astazi primarul interimar al capitalei a mers la fata locului impreuna cu un alai de functionari si cu jurnalistii dupa el.

Publicat:06.08.2018, 10:33

 

La sfarsitul sedintei operative de la primarie, Ruslan Codreanu a invitat cativa functionari si presa sa-l insoteasca intr-o vizita in teritoriu fara a preciza unde va merge. In microbuzul care asteapta in curtea primariei au urcat cu totii si au fost dusi  la gunoistea care se intinde pe malul raului  Bac la cativa kilometri de comuna Truseni. Dupa ce a inspectat putin zona, Codreanu le-a spus jurnalistilor ca la Truseni riscam sa avem un nou Tantareni.

Ruslan CODREANU, PRIMAR INTERIMAR  CHISINAU: “Aici ar putea creea probleme pentru municipiu. Terenul a fost vandut unui gent economic, ceea e aici se scurge in rau.”

 Codreanu  spune ca a a aflat despre gunoiste acum cateva zile de la localnici. El spun ca gunoiul s-ar colecta acolo de vre-un an si jumatate, iar oamenii spun ca de vreo 10. Primarul nu a reusit  sa afle cui apartine terenul. El a cerut primariei din Truseni sa prezinte informatii, iar prin intermediul presei spera sa ca organele competente se vor autosesiza.

Dupa ce au plecat functionarii de la primarie, am surprins un tanar care a venit la gunoiste si a aruncat mai multa hartie. Spune ca nu stia ca aici nu se arunca gunoiul. Pe acest teren sunt aruncante tot felul de deseuri de la anvelope, hartie, pana la mobila veche si pietre. Acolo am intalnit si o femeie care cauta fier vechi printre gunoaie.

“Eu fier caut, aici de zece ani.”

Localncii din Truseni spun ca ei arunca gunoiul acolo deoarece in comuna mai exista o gunoiste.

“Acolo stim, dar nu mergem acolo, de zece ani buni e acolo.”

Pe primarul interimar din Truseni nu l-am gasit la primarie. La telefon acesta ne-a spus ca terenul este unul agricol si ca ar sti cine sunt proprietarii insa nu avrut sa spuna. Vasile Maseaev sustine ca acolo deseurile sunt aruncate de mai multe companii din capitala, iar in curand va prezenta un raport primarului Ruslan Codreanu.

Totodata acesta sustine ca la procuratura exista un dosar pe acest caz. Responsabilii de la Inspectoratul Ecologic spun ca periodic merg la fata locului si-i amendeaza pe cei prinsi in flagrant.

Ion BULMAGA, INSPECTOR, INSPECTORAUL ECOLOGIC DE STAT: “Este un pericol pentru mediu, acolo e mai mult material de constructie, probe au fost prelevate la inceputul anului.”

 Ruslan Codreanu spune ca incepand de astazi accesul la gunoiste va fi interzis de politie.