Tragadie la o partida de vanatoare de fazani organizata astazi dimineata in raionul Sangerei. Un barbat de 48 de ani a fost impuscat mortal de un coleg. Acesta era urcat in camionul cu care urmau sa ajunga acasa. Intr-un moment de neglijenta, cureaua armei unuia dintre ei s-a agatat de o piesa de la remorca, iar pusca s-a descarcat, glontele ranindu-l in fesa. In urma traumelor barbatul a murit la spital.

Publicat:13.01.2018, 17:30

Nimic nu prevedea tragedia din aceasta dimineata. Barbatii, toti din satul Chiscareni, vanatori profesionisti, au pornit ca deobicei la vanatoare. Astazi au impuscat fazani. Incidentul a avut loc putin dupa ora 10 in momentul in care acestia s-ar fi pornit spre casa. 

Marin MAXIAN, SEF DIRECTIA SECURITATE PUBLICA, IGP: “In momentul cand se mobilizau in unitatea de transport pentru depolasare spre casa. O persoana fiidn urcat in automobil alt coleg urma si el sa urce di nneatentie cureaa armei de vanatiarea s-a agatat de o piesa a auto fiind practic smulsa din mana. La caderea de pamant s-a produs tragerea si a fost ranit I nfesa stanga.”

Potrivit politiei din cauza ca in zona unde avea loc vanatoarea lipsea semnalul, barbatul ranit a fost dus pana in satul din apropiere de unde a fost preluat de o ambulanta. In urma traumelor suferite acesta s-a stins in sectia de reanimare a spitalului din Sangerei.

Marin MAXIAN, SEF DIRECTIA SECURITATE PUBLICA, IGP: “Preventiv se confirma aceasta ipoteza ca urmare si a ranii nu a fost de la distanta foarte apropiata cum s-a produs plaga si forma acesteia. Detalii de constatare a experitizee judiciare vor confirma sau infirma aceasta ipoteza.”

L-a scurt timp stirea despre tragedia de la vanatoare a facut inconjorul satului. Toata lumea vorbea despre cele intamplate, insa nu prea stia detalii. 

Rudele barbatului decedat spun ca nu stiu ce s-a intamplat acolo, dar sunt ravasite de durere. Doua fete de 17 si 13 ani au ramas fara tata.

Am incercat sa gasim barbatii care au participat la vanatoarea din aceasta dimineata, insa nu am reusit.

Proprietarul armei, care s-a descarcat a fost retinut pentru 72 de ore. Potrivit politiei el era vanator de mai bine de 26 de ani. Pe acest caz a fost deschis un dosar penal pentru lipsire de viata prin imprudenta, iar suspectul risca pana la 3 ani de inchisoare.

Marin MAXIAN, SEF DIRECTIA SECURITATE PUBLICA, IGP: “Din acte s-a constatat ca toti posesorii de arma cu teava lisa erau vanatori cu actele in regula. Aveau asupra lor port arma, sunt detinute legal.”

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu sutine ca vanatoarea a fost ilegala. Munteanu  a scris pe facebook ca vanatorii nu au voie sa  urce in masina cu armele incarcate si presupune ca ei urmau sa continue sa traga in fazani, eventual din automobil, asa cum se practica la noi, iar aceasta actiune este calificata drept braconaj.

Cel mai rasunator caz de deces la vanatoare este cel din 2012 din Padurea Domneasca, atunci cand a fost ucis omul de afaceri Sorin Paciu. Impuscatura din 23 decembrie a avut un rasunet in tara dar si peste hotare, deoarece la vanatoare au participat mai multe persoane cu functii de raspundere. Principalul suspect, fostul vicepresedinte al Curtii de Apel Chisinau, Gheorghe Cretu a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare.