Google+

Turbinele eoliene isi fac loc in tara noastra. O instalatie a aparut chiar la intrarea in satul Busauca, Rezina. Oamenii din sat sunt uimiti. Unii nici nustiu ce este asta - VIDEO

Turbinele eoliene isi fac loc in tara noastra. O instalatie a aparut chiar la intrarea in satul Busauca, Rezina. Oamenii din sat sunt uimiti. Unii nici nustiu ce este asta - VIDEO
Embed:

Turbinele eoliene isi fac loc in tara noastra. O instalatie a aparut chiar la intrarea in satul Busauca, Rezina. Nu stim ce capacitate de energie poate acumula si cat ar costa aceasta. Proprietarul spune ca va veni cu detalii in primavara cand o va pune in functiune. Oamenii din sat sunt uimiti. Unii nici nustiu ce este asta.

 

“Am auzit. Pentru ce este? - Sa dea lumina, sa faca legatura cu tot imprejur. Nici nu am vazuto chiar bine, o pus, lasa sa puna macar si in sat, nu numai pe deal.”

 

“Am vazut ca este instalata, cand am fost la Orhei am vazuto, mai mult nustiu nimic. - Stiti pentru ce este ea ? -Pentru dat curent, e foarte buna asta, dar lumina, e buna de uscat acolo vor sa puna livada de prune.”

 

In schimb elevii de la gimnaziul din sat spun ca sunt mandri ca la ei in localitate a aparut aceasta turbina eoliana. 

 

“Eu stiu despre ea ca este o constructie care transforma energia eoliana in energie electrica, functioneaza pe baza vantului, si se instaleaza undeva pe un camp unde este vant. Sunt bucuros ca anume in localitate la noi a fost instalata.”

 

“La Constanta am vazut asa ceva. Stiu ca sunt foarte mari si fiecare elice are undeva la 30 de metri. Cum functioneaza? - Vantul bate si se rotesc elicile.- Cum iti pare proiectul? - Unul foarte ecologic, foarte bun pentru noi.”

 

Profesoara de fizica spune ca elevii faceau doar ore teoretice despre energia eoliana dar acum vor putea vedea in realitate cum se produce.

 

Tatiana STRATU, PROFESOARA DE FIZICA, BUSAUCA: “Socot ca profitul va fi destul de placut, pentru ca daca luam din punct de vedere al pretului, ea va fi mai economa, se vor folosi mai putine surse de capatare a aceste energii si poate satul se va bucura de preturi mai mici la lumina.”

 

 Administratia locala din Busauca saluta aceasta idee si a oferit lotul de pamant necesar pentu a monta instalatia.

 

Vadim CIOBANU, PRIMAR BUŞĂUCA: “Toate resursele naturale trebuie sa le valorificam, nu avem altceva decat vant, lumina solara toate trebuie folosite, tara va avea benificii, eu cred ca se vor folosi mai mult resursele naturale si sursele financiare vor ramane in tara, dar populatia are poate niste locuri de munca.” 

 

 Proprietarul turbinei nu a vrut sa ne vorbeasca. A spus ca va veni cu detalii  in primavara cand o va pune in functiune.In Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria, Germania, turbine eoliene de mari dimensiuni pot fi vazute, practic, peste tot.

 

Potrivit ANRE, in Moldova sunt 9 instlatii de acest fel. Sapte din ele vand energie pentru Fee-Nord, iar doua colaboreaza cu Gaz Natural Fenosa. Prima turbina eoliana in tara noastra a fost instalata in 2013 la Edinet.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Actualitate
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn