Inca 30 de zile de arest pe numele lui Vlad Filat. Asta a decis astazi judecatoria Buiucani in lipsa acestuia. In cadrul sedintei care a durat peste 8 ore, avocatii liderului PLDM au cerut ca fostul premier sa fie cercetat in stare de libertate, magistratii insa au acceptat demersul procurorilor si i-au prelungit mandatul de arest pana pe 14 decembrie.

Ultimul update: 11.11.2015, 18:52 Publicat:11.11.2015, 10:30

Decizia privind prelungirea mandatului de arest pe numele lui Vlad Filat a fost luata de catre judecatorul Ghenadie Pavliuc, pe care avocatii lui Filat l-au recuzat la inceputul sedintei. Si asta deoarece ar fi ruda cu liderul PD, Marian Lupu, informatie dezminitita ulterior de catre democrati. 

Igor POPA, AVOCAT: “Pavliuc a declarat personal la sedinta Consiliului superior al magistraturii ca sotia dansului este in anumite relatii cu Marian Lupu.”

 

Avocatii au cerut ca Filat sa fie cercetat in stare de libertate, procurorul care instrumenteaza cazul sustine insa ca Filat trebuie sa stea in arest si a fi prezentat in instanta si probe in acest sens. Avocatul lui Filat, Igor Popa crede ca prelungirea mandatului de arest este o incercare de a-l intimida pe fostul premier. Vlad Filat nu a fost prezent la sedinta de judecata invocand probleme de sanatate. 

Igor POPA, AVOCAT: "Este o incercare de a clasa in arest preventiv orice persoana publica. Dl. Vlad Filat este intr-o stare relativ buna de sanatate, este un luptator, gata sa lupte pana la capat. M-a rugat sa va transmit ca abia asteapta ziua in care va veni si isi va prezenta nevinovatia. Este dreptul dumnealui de a refuza sa participe la sedinta."

 
Atat procurorul cat si judecatorul insa, au declarat ca potrivit certificatului medical, Vlad Filat nu ar avea probleme de sanatate. Chiar si asa, magistratii au acceptat sa examineze cererea procurorilor, in absenta sa.


Cat despre femeia pe numele careia a fost emis mandat de arest pentru 30 de zile in dosarul lui Vlad Filat, avocatul a declarat ca nu stie, intrucat aceasta nu este reprezentata de biroul de avocati ai fostului premier. Nici procurorul Adriana Betisor nu a oferit mai multe detalii.


Vlad Filat a fost retinut pe 15 octombrie iar peste 3 zile i-a fost eliberat mandat de arest pentru 30 de zile. Pe data de 23 octombrie Curtea de Apel a mentinut decizia Judecatoriei Buiucani iar Filat a fost transferat in penitenciarul 13. Fostul premier a ajuns dupa gratii in urma autodenuntului primarului de Orhei Ilan Shor, care a scris ca i-ar fi dat in ultimii ani 250 de milioane de dolari.

Vlad Filat este banuit de trafic de influenta si corupere pasiva. El a respins acuzatiile si declara ca este victima unei rafuieli politice.