Temperaturile ridicate pot avea un efect negativ asupra bateriilor, procesoarelor si ecranelor dispozitivelor tale.

Publicat:03.08.2018, 15:15

Telefoanele si laptopurile se pot supraîncalzi imediat atunci când sunt lasate la soare pe plaja sau într-o masina unde temperatura creste treptat.

Procesoarele sunt sensibile la caldura, ceea ce înseamna ca functioneaza mai greu la temperaturi ridicate, încetinind viteza dispozitivului. În plus, caldura poate afecta structura interna a bateriilor. Componentele din interiorul dispozitivelor se pot dilata, astfel încât ecranul va crapa sau se poate desprinde.

Din fericire, exista mai multe metode prin care îti poti proteja gadget-urile de la supraîncalzire în lunile de vara.
Producatorii dispozitivelor mentioneaza în general temperaturile optime de operare pe website-ul lor.

Compania Apple are un ghid detaliat, în care explica la ce temperaturi trebuie pastrate aparatele si ce se poate întâmpla cu acestea daca sunt expuse unui mediu încins pentru o perioada îndelungata.

Conform ghidului, dispozitivele iOS nu trebuie tinute la mai mult de 35 grade Celsius si trebuie depozitate în spatii în care temperaturile sunt între -20 si 45 de grade.

„Folosirea unui dispozitiv iOS în conditii cu temperaturi excesive poate reduce permanent viata bateriei”, mentioneaza Apple.

Temperaturile într-o masina pot atinge peste 38 de grade chiar si la umbra, conform publicatiei Gizmodo. Aparatele trebuie protejate si de medii umede, deoarece condensul poate afecta piesele din interior.

Ghidul oferit de Apple nu este extrem de diferit de sugestiile facute pentru alte dispozitive, însa este recomandat ca acestea sa fie verificate pentru siguranta.

Majoritatea laptopurilor si a PC-urilor au diferite sisteme de racire si ventilatoare pentru a preveni supraîncalzirea, în timp ce iPhone-urile au mecanisme de siguranta care îl închid atunci când atinge anumite temperaturi, fie joase sau ridicate.

Este recomandat ca utilizatorii sa porneasca optiunea de economisire a bateriei sau sa opreasca aparatul complet atunci când aparatul este expus la temperaturi extreme.

Daca dispozitivul trebuie totuşi folosit, el trebuie protejat, fie prin înfasurarea unui prosop în jurul sau, fie prin pastrarea acestuia într-o geanta sau la umbra, unde razele de soare nu cad direct.

O alta recomandare de la Apple este sa nu folosim gadget-urile la temperaturi ridicate pentru sarcini care pot duce la supraîncalzire, cum este folosirea GPS-ului, jocuri cu grafica mai complexa sau pentru aplicatii cu Realitate Augmentata.