Miliardul disparut din cele trei banci nu va avea impact catastrofal asupra bugetului. O spune guvernatorul BNM, care mentioneaza ca daca imprumutul acordat de catre stat Bancii de Economii, Bancii Sociale si Unibank nu va fi returnat, el va fi stins in 15-20 de ani. Dorin Dragutanu a mai declarat astazi ca nu se considera responsabil pentru furtul de la cele trei banci si nu se gandeste la demisie.

Publicat:07.05.2015, 13:28

Raportul Kroll publicat acum cateva zile a aratat ca inainte de alegeri, in numai trei zile, 13,5 miliarde de lei au fost scosi din cele trei banci. Dorin Dragutanu spune ca Banca Nationala, institutie ce supravegheaza sistemul bancar, nu a stiut despre aceste tranzactii. Mai ales ca, fizic, miliardele nu au plecat nicaieri. 

Dorin DRAGUTANU, GUVERNATOR BNM: "Bancile nu au asemenea lichiditati, a avut loc o operatiune pe care o numesc titirez, a fost folosita o suma mai mica, care apoi s-a invartit in tot felul de tranzactii.”

Aceste tranzactii au fost depistate de expertii de la Kroll, insa raportul companiei britanice nu poate fi folosit ca proba la dosarul penal deschis pe acest caz si nici nu arata unde s-au dus banii. Este doar o baza pentru urmatoarea investigatie ce va dura mai bine de jumatate de an, afirma guvernatorul BNM.

Dorin DRAGUTANU, GUVERNATOR BNM: “Daca mergi la o examinare medicala si nu face decat sa-ti confirme ca esti sanatos, tu vei cere banii inapoi? In acelasi mod este si in cazul Kroll.”

Dupa furtul de la cele trei banci, BNM a instituit administrare speciala si, printr-o decizie secreta de guvern, a acordat Bancii de Economii, Bancii Sociale si Unibank un imprumut de 9,4 miliarde de lei. Ulterior, a mai avut loc o sedinta de guvern secreta, la care s-ar mai fi acordat niste bani. Guvernatorul Bancii Nationale nu vrea sa spuna cifra exacta, insa afirma ca daca bani nu vor fi restituiti, datoria va fi pentru 15-20 de ani inainte.

Dorin DRAGUTANU, GUVERNATOR BNM: “Chiar daca creditul nu va fi rambursat, el va figura ca datorie publica interna si va fi rambursat in 15-20 de ani. Impactul nu va fi catastrofal.”

Raportul Kroll a fost publicat luni, iar ieri Ilan Shor, nume care apare cel mai des in ancheta, a primit 30 de zile de arest la domiciliu, in urma unei decizii a judecatoriei Buiucani.