Google+

Anglia, la un pas de iesirea din UE. Guvernul britanic da unda verde acordului pentru Brexit. Reactia oficialilor europeni

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, a anuntat premierul Theresa May. Discursul premierului Theresa May:

 

„Cabinetul a avut o dezbatere lungă, detaliată şi înflăcărată pe propunerea privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi direcţia declaraţiei politice privind viitoarea noastră prietenie cu UE. Aceste documente sunt rezultatul a mii de ore de negocieri dure ale oficialilor britanici şi multe, multe întrevederi la care eu şi alţi miniştri am participat cu omologii noştri europeni. Cred cu tărie că acordul pentru Brexit este cea mai bună înţelegere pe care o puteam negocia şi rămăsese ca Guvernul să decide dacă avansăm cu discuţiile.

 

Ne-am confruntat cu decizii dificile, mai ales în ceea ce priveşte Irlanda de Nord, dar decizia colectivă a fost ca Guvernul să aprobe înţelegerea pentru Brexit şi declaraţia politică.

 

Acesta este un pas decisiv care ne permite să trecem mai departe şi să finalizăm înţelegerea în zilele ce urmează. Aceste decizii n-au fost tratate superficial, dar cred că este o decizie în favoarea interesului naţional.

 

Când laşi de-o parte detaliile, alegerea este una clară. Aveam de ales între această înţelegere, care vine în urma votului de la referendum, ne redă controlul asupra finanţelor, legilor şi graniţelor, pune capăt libertăţii de mişcare, protejează joburile, securitatea şi unitatea noastră şi a părăsi UE fără nicio înţelegere sau să nu ieşim deloc din UE.


Ştiu că ne aşteaptă zile dificile. Este o decizie care va fi intens dezbătută, cum şi trebuie să fie, şi este de înţeles. Dar alegerea noastră a fost acest acord, care ne permite să recăpătăm controlul şi să construim un viitor promiţător pentru ţara noastră. Este datoria mea ca prim-ministru să explic deciziile luate de Guvern şi sunt pregătită să fac asta, începând cu un discurs pe care îl voi susţine mâine (n.r – joi) în Parlament. Permiteţi-mi să închei spunând că datorez acestei ţări să iau decizii în interes naţional şi cred din toată inima că această decizie este cea mai bună pentru întreg Regatul Unit.”


Barnier: Acordul privind Brexitul evită „o frontieră dură” între Irlanda şi Irlanda de Nord  


Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a precizat după anunţul şefei Guverului britanic că a fost găsită o soluţie între UE şi Londra pentru a evita „o frontieră dură” între Irlanda şi Irlanda de Nord, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

 

Problema frontierei irlandeze a blocat negocierile timp de mai multe săptămâni. „Împreună am găsit o soluţie”, şi-a exprimat satisfacţia Michel Barnier în faţa reprezentanţilor presei.

 

Juncker recomandă un summit UE privind Brexitul, după unda verde din partea guvernului de la Londra


Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat miercuri că a recomandat Uniunii Europene să organizeze un summit cu Marea Britanie după ce guvernul de la Londra a aprobat proiectul de acord privind Brexitul, transmite Reuters.

 

„Am trimis o scrisoare recomandând că s-au înregistrat progrese decisive în negocierile privind retragerea ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, a scris Jean-Claude Juncker joi pe Twitter, adăugând că summitul urmează să aibă loc până la sfârşitul lunii.

 

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va face o declaraţie joi dimineaţă


Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va face o declaraţie joi, la orele 07.10 GMT, la o zi după anunţul guvernului de la Londra că a aprobat proiectul de acord privind Brexitul, potrivit unui comunicat publicat de Consiliu.

 

Aprobarea Guvernului este necesară în vederea permiterii organizării unui summit excepţional cu liderii europeni, cu scopul de a valida acordul. Acesta urmează să fie ratificat, ulterior, de parlamentele britanic, parlamentele naţionale ale statelor din UE şi în Parlamentul European, înainte de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, la 29 martie 2019.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn