Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, a anuntat premierul Theresa May.

Publicat:15.11.2018, 06:13 Discursul premierului Theresa May:

„Cabinetul a avut o dezbatere lunga, detaliata şi înflacarata pe propunerea privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeana şi direcţia declaraţiei politice privind viitoarea noastra prietenie cu UE. Aceste documente sunt rezultatul a mii de ore de negocieri dure ale oficialilor britanici şi multe, multe întrevederi la care eu şi alţi miniştri am participat cu omologii noştri europeni. Cred cu tarie ca acordul pentru Brexit este cea mai buna înţelegere pe care o puteam negocia şi ramasese ca Guvernul sa decide daca avansam cu discuţiile.

Ne-am confruntat cu decizii dificile, mai ales în ceea ce priveşte Irlanda de Nord, dar decizia colectiva a fost ca Guvernul sa aprobe înţelegerea pentru Brexit şi declaraţia politica.

Acesta este un pas decisiv care ne permite sa trecem mai departe şi sa finalizam înţelegerea în zilele ce urmeaza. Aceste decizii n-au fost tratate superficial, dar cred ca este o decizie în favoarea interesului naţional.

Când laşi de-o parte detaliile, alegerea este una clara. Aveam de ales între aceasta înţelegere, care vine în urma votului de la referendum, ne reda controlul asupra finanţelor, legilor şi graniţelor, pune capat libertaţii de mişcare, protejeaza joburile, securitatea şi unitatea noastra şi a parasi UE fara nicio înţelegere sau sa nu ieşim deloc din UE.


Ştiu ca ne aşteapta zile dificile. Este o decizie care va fi intens dezbatuta, cum şi trebuie sa fie, şi este de înţeles. Dar alegerea noastra a fost acest acord, care ne permite sa recapatam controlul şi sa construim un viitor promiţator pentru ţara noastra. Este datoria mea ca prim-ministru sa explic deciziile luate de Guvern şi sunt pregatita sa fac asta, începând cu un discurs pe care îl voi susţine mâine (n.r – joi) în Parlament. Permiteţi-mi sa închei spunând ca datorez acestei ţari sa iau decizii în interes naţional şi cred din toata inima ca aceasta decizie este cea mai buna pentru întreg Regatul Unit.”


Barnier: Acordul privind Brexitul evita „o frontiera dura” între Irlanda si Irlanda de Nord  


Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a precizat dupa anunţul şefei Guverului britanic ca a fost gasita o solutie între UE si Londra pentru a evita „o frontiera dura” între Irlanda si Irlanda de Nord, informeaza AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Problema frontierei irlandeze a blocat negocierile timp de mai multe saptamâni. „Împreuna am gasit o solutie”, si-a exprimat satisfactia Michel Barnier în fata reprezentantilor presei.

Juncker recomanda un summit UE privind Brexitul, dupa unda verde din partea guvernului de la Londra


Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat miercuri ca a recomandat Uniunii Europene sa organizeze un summit cu Marea Britanie dupa ce guvernul de la Londra a aprobat proiectul de acord privind Brexitul, transmite Reuters.

„Am trimis o scrisoare recomandând ca s-au înregistrat progrese decisive în negocierile privind retragerea ordonata a Marii Britanii din Uniunea Europeana”, a scris Jean-Claude Juncker joi pe Twitter, adaugând ca summitul urmeaza sa aiba loc pâna la sfârsitul lunii.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, va face o declaratie joi dimineata


Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, va face o declaratie joi, la orele 07.10 GMT, la o zi dupa anuntul guvernului de la Londra ca a aprobat proiectul de acord privind Brexitul, potrivit unui comunicat publicat de Consiliu.

Aprobarea Guvernului este necesara în vederea permiterii organizarii unui summit exceptional cu liderii europeni, cu scopul de a valida acordul. Acesta urmeaza sa fie ratificat, ulterior, de parlamentele britanic, parlamentele nationale ale statelor din UE si în Parlamentul European, înainte de iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana, la 29 martie 2019.