Google+

Apar noi detalii oribile despre moartea jurnalistului saudit. Unde au cautat turcii cadavrul

Arabia Saudita a recunoscut, vineri seara ca jurnalistul disident a fost ucis in consulatul din Istanbul. Pe de alta parte, jurnalistii CNN au aflat, detalii demne de un roman de spionaj din culisele anchetei desfasurate de autoritatile turce.

 

În 2 octombrie, Jamal Khashoggi intra în consulatul Arabiei Saudite la ora 13 şi 14 minute. Logodnica lui a rămas afară să-l aştepte. După patru ore, femeia - neliniştită - a sunat un oficial turc de rang înalt de la Ankara. În câteva minute s-a dat alarma şi au fost alertate serviciile de informaţii turce.

 

Oficialul care a vorbit cu Hatice Cengiz în acea după-amiază a declarat pentru CNN că l-a sunat pe ambasadorul saudit la Ankara, care s-a declarat surprins de dispariţia lui Khashoggi. În interval de câteva ore însă, misterul se transformă în oroare.

 

Înainte de miezul nopţii, serviciile de informaţii turce analizau deja o înregistrare audio şi video din interiorul consulatului, pe care oficial autorităţile nu au recunoscut că o au. Aceasta conţinea dovezi ale unei agresiuni şi primele indicii că jurnalistul saudit era mort. La ora 21, agenţi turci deghizaţi în angajaţi ai aeroportului percheziţionau un avion privat, cu destinaţia Riad, în care se aflau şapte cetăţeni saudiţi, dintre care unul cu paşaport diplomatic.

Raportul poliţiei obţinut de noi afirmă că oficiali din serviciile de informaţii au percheziţionat şi genţile pasagerilor că să fie siguri că nu conţin fragmente umane. Aşadar, la doar cinci ore după ce se dăduse alarma, autorităţile turce au început să suspecteze că Khashoggi a fost ucis. Nu s-a găsit nimic, iar avionul a fost în cele din urmă lăsat să plece.

 

În următoarele zile, autorităţile turce au analizat cantităţi uriaşe de imagini surprinse de camere de supraveghere, încercând să afle ce s-a întâmplat cu jurnalistul şi cine este responsabil. Deşi oficial nu au dat detalii, surse anonime din serviciile turce au oferit presei suficiente amănunte pentru că tabloul să fie clar. Zilele trecute, un ziar guvernamental turc anunţa că unul dintre saudiţii suspectaţi de implicare în dispariţia lui Jamal Khashoggi a murit subit într-un accident de maşină la Riad.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn