Arabia Saudita a recunoscut, vineri seara ca jurnalistul disident a fost ucis in consulatul din Istanbul. Pe de alta parte, jurnalistii CNN au aflat, detalii demne de un roman de spionaj din culisele anchetei desfasurate de autoritatile turce.

Publicat:20.10.2018, 07:30

În 2 octombrie, Jamal Khashoggi intra în consulatul Arabiei Saudite la ora 13 si 14 minute. Logodnica lui a ramas afara sa-l astepte. Dupa patru ore, femeia - nelinistita - a sunat un oficial turc de rang înalt de la Ankara. În câteva minute s-a dat alarma si au fost alertate serviciile de informatii turce.

Oficialul care a vorbit cu Hatice Cengiz în acea dupa-amiaza a declarat pentru CNN ca l-a sunat pe ambasadorul saudit la Ankara, care s-a declarat surprins de disparitia lui Khashoggi. În interval de câteva ore însa, misterul se transforma în oroare.

Înainte de miezul noptii, serviciile de informatii turce analizau deja o înregistrare audio si video din interiorul consulatului, pe care oficial autoritatile nu au recunoscut ca o au. Aceasta continea dovezi ale unei agresiuni si primele indicii ca jurnalistul saudit era mort. La ora 21, agenti turci deghizati în angajati ai aeroportului perchezitionau un avion privat, cu destinatia Riad, în care se aflau sapte cetateni sauditi, dintre care unul cu pasaport diplomatic.

Raportul politiei obtinut de noi afirma ca oficiali din serviciile de informatii au perchezitionat si gentile pasagerilor ca sa fie siguri ca nu contin fragmente umane. Asadar, la doar cinci ore dupa ce se daduse alarma, autoritatile turce au început sa suspecteze ca Khashoggi a fost ucis. Nu s-a gasit nimic, iar avionul a fost în cele din urma lasat sa plece.

În urmatoarele zile, autoritatile turce au analizat cantitati uriase de imagini surprinse de camere de supraveghere, încercând sa afle ce s-a întâmplat cu jurnalistul si cine este responsabil. Desi oficial nu au dat detalii, surse anonime din serviciile turce au oferit presei suficiente amanunte pentru ca tabloul sa fie clar. Zilele trecute, un ziar guvernamental turc anunta ca unul dintre sauditii suspectati de implicare în disparitia lui Jamal Khashoggi a murit subit într-un accident de masina la Riad.