Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare s-ar putea prabusi, daca "dilema" scutului american antiracheta din Europa de Est ramane "nerezolvata", a amenintat marti, in presa rusa, un oficial rus, relateaza agentia de stat Tass.

Publicat:26.09.2018, 05:59

”Asemenea lansatoare americane sunt desfasurate în România, iar în curând vor aparea în Polonia. Daca aceasta problema ramâne nerezolvata, tratatul (INF) se poate narui. Clar, Statele Unite vor fi responsabile de aceasta prabusire”, aspus directorul Departamentului neproliferarii si controlului armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe Vladimir Iermakov, conform news.ro.

”Noi vom fi pregatiti sa discutam viitorul tratatului (INF) cu Washingtonul oricând si în orice fel”, a adaugat Iermakov, acuzând Statele Unite ca au continuat sa acuze Rusia de încalcarea INF.

”Nu exista motive sa se spuna ca Rusia încalca acest tratat”, a insistat el.

Tratatul a fost încheiat la Washington, pe 8 decembrie 1987.

Statele Unite au acuzat pentru prima data Rusia de încalcarea prevederilor documentului în iulie 2014. Washingtonul a reiterat acuzatiile, pe care Moscova le respinge.

Rusia a acuzat la rândul ei Statele Unite, în mai multe rânduri, de încalcarea textului.

Departamentul de Stat american a avertizat în decembrie ca Washingtonul va adopta sanctiuni economice si masuri militare daca Moscova refuza sa revina la respectarea obligatiilor pe care si le-a asumat prin tratat.

Washingtonul anunta de asemenea ca începe ”cercetarea si dezvoltarea (R&D), prin examinarea unor concepte si optiuni militare, în vederea unor sisteme de rachete conventionale cu lansare de la sol, cu raza intermediara de actiune”.

”Daca actiunile Rusiei conduc la prabusirea tratatului (INF), aceste eforturi vor pregati Statele Unite sa se apere si sa-si apere aliatii”, sublinia Departamentul de Stat.

Sursa: News.ro