\r\n\r\n

UPDATE ORA 13:45 Premierul australian Tony Abbott a luat legatura cu presedintele Indoneziei, Joko Widodo. Acesta a declarat ca un avion P3 Orion este in standby, gata sa intervina in orice moment in operatiunile de cautare.

\r\n\r\n

UPDATE ORA 13:30 Tony Fernandes, managerul general al AirAsia, declaratii pe Twitter: "Cel cel mai negru cosmar al meu".

\r\n

"Sunt impresionat de sprijinul primit, mai ales de la colegii de la alte companii aeriene. Acesta este cel mai negru cosmar al meu. Nu putem sa ne oprim", a scris acesta.

\r\n\r\n
\r\n

I am touched by the massive show of support especially from my fellow airlines. This is my worse nightmare. But there is no stopping.

\r\n— Tony Fernandes (@tonyfernandes) December 28, 2014
\r\n\r\n\r\n

UPDATE ORA 13.05 Ministerul Transporturilor din Indonezia a dat publicitatii fisa de zbor a avionului disparut, aprobata chiar de pilotul avionului, Iriyanto.

\r\n\r\n

Aceasta cuprinde informatii cu privire la numarul de pasageri, precum si incarcatura aeronavei.

\r\n\r\n
\r\n

Load and trim sheet of missing AirAsia flight #QZ8501 as released by Indonesian Ministry of Transport pic.twitter.com/WNyGidtGfO

\r\n— AviationSafety (@AviationSafety) December 28, 2014
\r\n\r\n\r\n

UPDATE ORA 13:00 Ministerele franceze de Externe si de Dezvoltare Internationala au emis un comunicat de presa comun in care au declarat ca familia copilotului francez Remi Emmanuel Plesel aflat la bordul zborului QZ8501 a fost informata in legatura cu disparitia avionului. 

\r\n\r\n

UPDATE ORA 12:50 RT.com scrie pe Twitter ca un alt zbor al AirAsia a fost intors din drum, din cauza unor probleme tehnice.

\r\n\r\n
\r\n

Another #AirAsia flight (Penang - Langkawi) turns back with technical difficulties - reports http://t.co/LhFehpIYB0 pic.twitter.com/vJyxe3enPD

\r\n— RT (@RT_com) December 28, 2014
\r\n\r\n\r\n

UPDATE ORA 12:40 Oficial indonezian pentru BBC: Epava avionului NU a fost inca gasita. Potrivit acestuia, in zona in care a disparut avionul de pe radare conditiile meteo sunt nefavorabile.

\r\n\r\n

Intr-o ora se lasa noaptea peste Indonezia...

\r\n\r\n
\r\n

Only about 1h our of daylight left in #QZ8501 search area. pic.twitter.com/LpdKRSCC3V

\r\n— Flightradar24 (@flightradar24) December 28, 2014
\r\n\r\n\r\n

UPDATE ORA 12:20 - 12 ORE DE LA DISPARITIA DE PE RADARE A ZBORULUI QZ8501 - Controlul aerian a pierdut contactul cu avionul dupa aproximativ o ora de la decolarea de pe Aeroportul International Juanda de la Surabaya, in estul Insulei Java, la ora locala 5.20 (0.20, ora Moldovei). Avionul urma sa aterizeze la Singapore la ora locala 8.30 (2.30, ora Romaniei).

\r\n\r\n

UPDATE ORA 11.50: Compania aeriana Malaysia Airlines, care a pierdur a publicat pe Twitter un mesaj de sustinere pentru AirAsia si apropiatii celor aflati la bordul zborului QZ8501.

\r\n\r\n

In urma cu 10 luni, zborul MH370 Malaysia Airlines a disparut de pe radar, iar aparatul de zbor nu a fost gasit pana acum.

\r\n\r\n
\r\n

#staystrong @AirAsia - Our thoughts and prayers are with all family and friends of those on board QZ8501.

\r\n— Malaysia Airlines (@MAS) 28 декабрÑ\u008f 2014
\r\n\r\n\r\n

UPDATE ORA 11.40 Compania Airbus a emis un comunicat cu cateva date tehnice despre aparatul de zbor disparut. Aeronava, produsa in 2008, are o capacitate maxima de 180 de pasageri, motoare de tipul CFM 56-Ba si a acumulat aproximativ 23.000 de ore de zbor, in 13.600 de zboruri.

\r\n\r\n

UPDATE ORA 11:30 Autoritatea Aviatica Civila din Singapore a confirmat ca va ajuta autoritatile indoneziene in misiunea de localizare a avionului disparut. Australia si Malaysia si-au oferit s ele ajutorul.

\r\n\r\n

UPDATE ORA 11:00 - Jon Kaiman, corespondent The Guardian in Beijing: "Pana acum avionul si-ar fi terminat rezerva de combustibil, iar guvernele straine au inceput deja sa trimita mesaje de sprijin. Singapore, Malaysia si Australia si-au oferit ajutorul in misiunea de cautare a avionului. Puratatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a spus intr-o declaratie de presa ca tara lui este \'profund ingrijorata\' pentru siguranta echipajului si pasagerilor din avion. Barack Obama a fost informat despre disparitia aeronavei, a declarat un purator de cuvant al Casei Albe".

\r\n\r\n

UPDATE ORA 10:30 Poate cea mai tulburatoare imagine a diminetii de duminica. Rudele celor disparuti s-au stans in Aeroportul International Juanda din Surabaya in asteptarea de vesti despre cei dragi.

\r\n\r\n
AirAsia
\r\n\r\n

UPDATE ORA 10:15 Presedintele indonezian Joko Widodo a sustinut o conferinta de presa pe tema avionului AirAsia disparut.

\r\n\r\n

Sotia acestuia, Irania, a scris pe Twitter un mesaj:"Presedintele se roaga ca echipajul si pasagerii zborului QZ8501 AirAsia sa fie gasiti in siguranta".

\r\n\r\n
\r\n

Presiden mendoakan agar seluruh kru dan penumpang pesawat AirAsia QZ8501 bisa ditemukan dlm keadaan selamat #Konpres pic.twitter.com/1eAH0I1Pcw

\r\n— Iriana Joko Widodo (@IrianaJokowi) 28 декабрÑ\u008f 2014
\r\n\r\n\r\n

Potrivit corespondentului The Guardian in Indonezia, Kate Lamb, presedintele a petrecut Craciunul in capitala provinciei indoneziene Papua, Jayapura. Dupa Craciun acesta avea in program alte trei vizite in regiune.

\r\n\r\n

UPDATE ORA 10:00 Surse neoficiale: eforturile de cautare si salvare se desfasoara intr-o zona situata la 145 de kilometri de Insula Belitung, intre Sumatra si Borneo.

\r\n


\r\n

UPDATE ORA 09:20 Oficiali din Ministerul Transporturilor din Indonezia au confirmat ca numele pilotului este Iriyanto. Copilotul, un francez, a fost identificat drept Remi Emmanuel Plesel.

\r\n\r\n

Potrivit oficialilor nu a fost dat niciun telefon de urgenta inainte ca turnul de control sa piarda contactul cu avionul.

\r\n\r\n

Ministrul Transporturilor din Malaezia se afla la birourile AirAsia.

\r\n\r\n

UPDATE ORA 09:15 Zborul QZ8501 AirAsia de la Surabaya, in Indonezia, catre Singapore, s-ar fi prabusit in mare, la aproximativ 145 de kilometri de Insula indoneziana Belitung, a declarat un oficial din cadrul Agentiei nationale indoneziene pentru cautare si salvare, citat de site-ul publicatiei The Jakarta Post.

\r\n\r\n

Potrivit publicatiei, purtatorul de cuvant al Agentiei a declarat ca o echipa de salvare a fost trimisa la Belitung.

\r\n\r\n

Avionul de tip Airbus A320 ar fi survolat in cerc marea in zona insulei pentru a evita o furtuna, dupa care a intrat intr-o zona de turbulente si s-a prabusit in ocean, potrivit aceeasi surse.

\r\n\r\n

UPDATE ORA 09:00 Ultima revizie tehnica a avionului - 16 noiembrie 2014

\r\n


\r\n

UPDATE ORA 08:40 Harta meteo suprapusa cu locul aproximativ unde avionul AirAsia a disparut de pe radare.

\r\n\r\n
\r\n

Approximate last location of #QZ8501, plotted on weather image from @EarthUncutTV. pic.twitter.com/iHknp2AK8V

\r\n— John Walton (@thatjohn) 28 декабрÑ\u008f 2014
\r\n\r\n\r\n

UPDATE ORA 08.30: Nu exista nicio posibilitate ca avionul sa se afle inca in aer, intrucat combustibilul s-ar fi terminat pana acum, a declarat directorul Transportului Aerian din Indonezia, din cadrul Ministerului de Transporturi.

\r\n\r\n

UPDATE ORA 08:20 AirAsia a actualizat lista cu nationalitatile pasagerilor care se aflau la bordul zborului QZ8501:

\r\n\r\n

- 1 singaporez

\r\n

- 1 malaysian

\r\n

- 1 francez

\r\n

- 3 sud-coreeni

\r\n

- 156 indonezieni

\r\n\r\n

UPDATE ORA 08.15: Pilotul avionului de tip Airbus apartinând companiei AirAsia care a disparut intre Indonezia si Singapore duminica dimineata - zborul QZ8501 - a cerut sa "devieze" de la planul de zbor din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, a anuntat compania malaysiana, relateaza AFP.

\r\n\r\n

"Avionul a cerut sa devieze din cauza (conditiilor) meteo" nefavorabile, a anuntat compania intr-un mesaj postat pe contul de Facebook.

\r\n

"Comunicarea cu avionul a fost pierduta in timp ce acesta se afla sub controlul Autoritatilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)", a adaugat AirAsia.

\r\n\r\n

UPDATE ORA 07:50 Parti din epava avionului ar fi fost gasite la este de insula Belitung, in Indonezia, scrie CCTVNEWS. Informatia nu este confirmata oficial.

\r\n\r\n

UPDATE ORA 07:35

\r\n

\r\n\r\n

UPDATE ORA 07:30

\r\n
 
\r\n
\r\n

 

\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n

UPDATE ORA 07.25 Potrivit Reuters, pilotul avionului care zbura la o altitudine de 9.700 de metri a cerut permisiunea turnului de control pentru a urca la 11.500 de metri, pentru a evita norii.

\r\n\r\n

UPDATE ORA 07:20 Trikora Raharjo, managerul general al Aeroportului Juanda din Surabaya - orasul de unde a decolat zborul - a spus pentru Associated Press ca la bordul avionului se aflau 155 de pasageri si sase membrii ai echipajului. 149 de pasageri erau din Indonezia. In avion se mai aflau trei sud-coreeni - printre care si un copil -, un singaporez, un malaysian si un britanic.

\r\n\r\n

Potrivit unui oficial din Ministerul indonezian al Transporturilor, Hadi Mustofa, pilotii au cerut o ruta neobisnuita inainte sa piarda contactul cu turnul de control. Potrivit acestuia, avionul se afla deasupra Marii Java, intre insulele Kalimantan si Java.

\r\n\r\n

Autoritatea de control in aviatice din Singapore a spus ca a fost informata despre disparitia avionului dupa jumatate de ora de la pierderea contactului cu turnul de control.

\r\n\r\n

UPDATE ORA 07.10: La momentul disparitiei, avionul se afla deasupra Marii Java. In apropiere se mai aflau si alte aeronave. 

\r\n\r\n
\r\n

This is an estimated position of #QZ8501 at 23:18 UTC when AirNav Indonesia say they lost radar contact pic.twitter.com/IMMht5xbEG

\r\n— Flightradar24 (@flightradar24) 28 декабрÑ\u008f 2014
\r\n\r\n\r\n

Avionul apartine unei companii low cost din Malayezia, AirAsia, si transporta 7 membri ai echipajului si 155 de pasageri, printre care 16 copii si un nou-nascut.

\r\n\r\n

Zborul QZ 8501 a decolat din orasul indonezian Surabaya si se indrepta spre Singapore, cand a pierdut contactul cu turnul de control, la ora 7:24 AM, ora locala.

\r\n\r\n

Avionul a decolat de pe Aeroportul International Juanda la ora locala 5:27 AM si urma sa ajunga in Singapore la 8:37 AM ora locala, potrivit sitelului aficial AirAsia.

\r\n\r\n

Autoritatile au confirmat ca s-a pierdut contactul cu echipajul in spatiul aerian indonezian si ca a fost lansata deja o operatiune pe mare pentru localizarea aparatului.

\r\n\r\n

Potrivit meteorologului CNN Derek Van Dam, conditiile meteo ar fi putut juca un rol important in disparitia avionului. "Erau mai multe furtuni in zona. Insa tineti minte ca turbulentele nu prabusesc neaparat avioane", a spus acesta.

\r\n\r\n

Compania AirAsia, cunoscuta pentru siguranta

\r\n\r\n

AirAsia este o companie low cost malaysiana, foarte populara in zona. Zboara in 100 de destinatii si are subsidiare in mai multe tari pe pe continentul asiatic.

\r\n\r\n

Potrivit corespondentului CNN Richard Quest, compania aeriana are o "reputatie foarte buna" din punct de vedere al sigurantei.

\r\n\r\n

Incidentul AirAsia vine la aproape zece luni de la disparitia zborului MH370 Malaysia Airlines, in data de 8 martie.

\r\n\r\n

Inca nu au fost gasite parti din avion, despre care oficialii cred ca s-a prabusit in Oceanul Indian.

',cover_thumb:'malaezia_141976739983587.jpg',article_source:'Stirile Pro TV',article_source_url:'http://stirileprotv.ro',url_identifier:'avion-airasia-cu-162-de-persoane-la-bord-a-disparut-de-pe-radare',created_at:1419747120,published_at:1419747151,updated_at:1419771638,old:1,category_id:33,site_id:1,type:null,published:null,promoted:null,views:14794,status:'published',programed_at:null,order_protv:2405097,order_perfecte:null,order_sg:null,order_ip:null,order_osp:null,order_gsd:null,order_isanatate:null,key:null,event:null,views_video:0,old_id:825761,procesed:1,'static':null,sources:null,live:null,box_id:null,url_identifier_extern:null,video_cover_imported:null,site:{site_id:1,name:'Pro TV',permaname:'proTv',link_desktop:'https://protv.md',link_mobi:null,logo:'2023/09/18/Logositeprotv-1601057615stycldm-1631566502xk3o1ql-1663572145lt2p8sq-16950602968hicpc7.png',home_fixed_positions:null,old_id:null,ad_standard:null,ad_intext:null,ad_billboard:null,order_column:'order_protv'},category:{category_id:33,name:'Internațional',parent_category_id:null,link:'international',position:0,published:'Y',site_id:1,is_mobi:'Y',is_desktop:'Y',order_mobi:11,order_desktop:16,color:'',old_id:null,ad_billboard:null,ad_intext:null,ad_standard:null},article_tags:[{article_tag_id:464676,article_id:825761,tag_id:46652,tag:{tag_id:46652,name:'avion'}},{article_tag_id:464677,article_id:825761,tag_id:46652,tag:{tag_id:46652,name:'avion'}},{article_tag_id:464678,article_id:825761,tag_id:46652,tag:{tag_id:46652,name:'avion'}}]},title:'Avion AirAsia cu 162 de persoane la bord, disparut de pe radare. Oficial indonezian: Epava NU a fost inca gasita. LIVE UPDATE',meta_title:'Avion AirAsia cu 162 de persoane la bord, disparut de pe radare. Oficial indonezian: Epava NU a fost inca gasita. LIVE UPDATE',meta_description:'Avion AirAsia cu 162 de persoane la bord, disparut de pe radare. Oficial indonezian: Epava NU a fost inca gasita. LIVE UPDATE',meta_image:'https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/700x/malaezia_141976739983587.jpg',meta_section:'Internațional'}