Cei care sunt pasionati de evenimente astronomice au avut parte de un spectacol rar. Luna a avut o aparitie speciala pentru ca trei fenomene diferite s-au produs simultan, pe care specialistii le-au denumit "superluna albastra sangerie".

Publicat:31.01.2018, 18:47

Locuitorii din Australia, Noua Zeelanda, Asia si America de Nord au avut motiv de a privi mai mult timp spre cer decat de obicei. Luna a oferit un spectacol impresionant. In primul rand, ne-am aflat la cea de-a doua faza de luna plina din ianuarie, adica asa-numita “luna albastra”.

Apoi, corpul ceresc a fost la cea mai mica distanta de pamant si a parut mai stralucitor si mai mare, fiind numit “superluna”. Ba mai mult, luna a trecut prin umbra pamantului, adica s-a produs o eclipsa care a oferit “luna sangerie”.

Ultima eclipsa totala de super-luna a fost vizibila in 2015, iar eclipsa de super-luna albastra a avut loc in 1982. Eclipsa a inceput la ora 12 si 51 de minute, ora Moldovei si s-a incheiat putin peste ora 16. In tara noastra fenomenul nu a fost vizibil.