John Bolton, consilierul presedintelui Donald Trump pe probleme de securitate nationala, a facut o recomandare pentru retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF), relateaza The Guardian.

Publicat:20.10.2018, 13:47

Motivul din spatele recomandarii ar fi faptul ca Federatia Rusa a încalcat prevederile tratatului prin dezvoltarea unui nou tip de racheta de croaziera denumit Novator 9M729 (denumirea NATO este “SSC-8”).

Foto: Racheta balistica ruseasca RSM-56 Bulava

Conform estimarilor, Novator 9M729 ar avea o raza de actiune situata între 482 si 5.471 de kilometri, în conditiile în care tratatul interzice producerea, testarea si posesia oricaror rachete cu o raza între 500 si 5.500 de kilometri. Altfel spus, Novator 9M729 ar avea capacitatea tehnica de a lovi orice tinta din Europa.

Recomandarea lui John Bolton nu este, însa, sustinuta de Departamentul de Stat si nici de Pentagon.

Bolton este un oponent al tratatelor de limitare a armamentului în general, el susţinând şi denunţarea tratatului “New Start”, care are rolul de a limita numarul de arme nucleare care pot fi desfaşurate de Statele Unite şi Federaţia Rusa.

Iar actiunile lui vin cu mai putin de trei luni înainte ca Congresul american sa decida daca va vota extinderea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). Pr 15 ianuarie, presedintele american Donald Trump va trebui sa sustina în fata Senatului daca Rusia a încalcat, într-adevar, prevederile tratatului si daca Statele Unite trebuie sa ramâna în el.

Nu este prima oara când Statele Unite trimite avertismente Rusiei cu privire la încalcarea tratatului. Primele declaratii în acest sens au fost facute înca din 2016. Moscova a negat, însa, orice fel de încalcare a prevederilor tratatului.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare a fost semnat în 1987 de catre presedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan si liderul sovietic Mihail Gorbaciov. Scopul lui fiind de a reduce riscul unei confruntari nucleare între NATO si Rusia.

Foto: Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov semnând INF în 1987

Sursa: Guardian