Fetita de sapte ani imortalizata intr-o fotografie difuzata saptamana trecuta de New York Times a murit, devenind una dintre cele mai recente victime ale conflictului devastator din Yemen.

Publicat:02.11.2018, 16:06

Amal Hussain, care a devenit un simbol al crizei umanitare din tara sa dupa ce a fost fotografiata de Tyler Hicks, a murit joi în tabara de refugiati yemeniti, a anuntat familia ei pentru Times. “Inima mi-e frânta”, a declarat mama fetitei, Mariam Ali. “Amal era mereu zâmbitoare. Acum, sunt îngrijorata pentru ceilalti copii ai mei”, a spus ea, citata de publicatie.

Într-un interviu acordat mai devreme saptamâna aceasta în cadrul programului radio The Takeaway, Tyler Hicks, câstigator al premiului Pulitzer, a descris cât de “dificil”, de “sfâsietor”, dar si de “important” a fost sa o fotografieze pe Amal. “Ea sintetizeaza cu adevarat cât de tragica si cât de grava a devenit situatia cu malnutritia si foametea în Yemen”, a spus fotograful.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="ru"><p lang="en" dir="ltr">I am sorry to report that Amal Hussain is dead. The 7-year-old, featured in a searing photograph by <a href="https://twitter.com/TylerHicksPhoto?ref_src=twsrc%5Etfw">@tylerhicksphoto</a>, died from malnutrition caused by the Saudi led war against Yemen.  “My heart is broken,” her mother said. Amal Hussain, 2011-2018 <a href="https://t.co/FQfPmMP6de">https://t.co/FQfPmMP6de</a></p>&mdash; Michael Slackman (@meslackman) <a href="https://twitter.com/meslackman/status/1058113202570100736?ref_src=twsrc%5Etfw">1 ноября 2018 г.</a></blockquote><script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Yemen, una dintre cele mai sarace tari arabe, este de aproape patru ani scena unui conflict sângeros între guvernul sustinut de o alianta condusa de Arabia Saudita si rebelii houthi sustinuti de Iran, cu consecinte devastatoare pentru civili.

Saptamâna trecuta, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare si coordonator pentru asistenta de urgenta, Mark Lowcock, a declarat în Consiliul de Securitate al ONU ca Yemenul este în pericol sa fie ”înghitit de o foamete iminenta si uriasa”, care ar putea afecta 14 milioane de oameni, circa jumatate din populatia tarii. Potrivit lui Lowcock, iminenta foamete ar putea fi “mai mare decât orice a vazut vreodata de-a lungul vietii sale profesionale un om care activeaza în domeniul umanitar”.

Sursa: Agerpres