Google+

Kurzii nu renunta la referendum. Erdogan: „Ameninta securitatea regiunii”

Presedintele regiunii irakiane kurde a decis sa continue procedurile de organizare a referendumului pentru obtinerea independentei statului, in ciuda opozitiei survenite din partea guvernului irakian si a comunitatiii interntionale.

 

Guvernul Regional din Kurdistan (KRG) intenţionează să organizeze un referendumul privind susţinerea independenţei, acesta urmând să aibă loc pe 25 septembrie, notează Al Jazeera.


“Referendumul nu mai este în mâinile noastre sau în ale partidele politice, este în mâinile oamenilor”, a declarat şeful KRG, Masoud Barzani în faţa miilor de susţinători care s-au adunat pe stadionul Franso Hariri în Erbil, capitala Kurdistanului.

 

“Aceleaşi persoane care ne ameninţă nu au venit să ne întrebe de ce facem un referendum”, a spus Barzani, potrivit unui raport al agenţiei de ştiri a kruzilor, Rudaw.

Decizia kurzilor de a-şi proclama independenţa nu este salutată de comunitatea internaţională sau de vecinii săi. De pildă, Baghdad-ul se opune vehement. În plus Turcia, care are o mare minoritate kurdă pe teritoriul ei, se opune deciziei organizării referendumului. De asemenea, Iranul şi Siria se tem că votul ar putea încuraja mişcările secesioniste în regiune.

 

“Suntem presaţi zi şi noapte pentru amânarea referendumului, dar nu vom repeta greşelile trecutului”, a spus Barzani.

 

“Suntem deschişi pentru a purta un dialog serios [cu Bagdad] după referendum, dar acum este prea târziu pentru amânarea acestuia”, a adaugat el.

 

La începutul săptămânii, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că Ankara va lua în considerare impunerea de sancţiuni asupra Kurdistanului în timpul referendumului, iar Statele Unite au cerut liderilor kurzi să anuleze votul, temându-se că ar putea provoca instabilitate în regiune, iar evenimentele distrag atenţia de la acţiunile Irak-ului şi Siriei.

 

În cele din urmă, Tucia a catalogat intenţia de-a organiza referendumul „ilegală şi de neacceptat”, în plus îl priveşte ca pe o reală ameninţare la adresa sa.

“Se subliniază cu tărie că această încercare [referendumul kurd] este o greşeală gravă care ameninţă direct securitatea Turciei şi pacea, securitatea şi stabilitatea regiunii, precum şi unitatea teritorială şi integritatea teritorială a Irakului”, a declarat Consiliul de Securitate al Turciei.

 

Dar Barzani a declarat că nu renunţă.

 

“Dacă Washington-ul ar fi făcut în Texas ceea ce a comis Bagdadul împotriva kurzilor, Texas nu se va întoarce niciodată înapoi la Washington”, a spus el.

Barzani a acuzat Bagdadul că nu a reuşit să încheie parteneriate cu Kurdistanul.

“Din ziua în care Irakul a fost creat, kurzi au căutat din nou parteneriat, dar ne-au spus să mergem în iad!”, a răspuns Barzani.

 

“Pe 25 septembrie, vă îndemn să mergeţi la secţiile de votare”, a declarat el mulţumit.

 

La polul opus, sute de irakieni s-au reunit vineri la Ninive pentru a protesta împotriva referendumului propus de kurzi.

 

Demonstranţii au fluturat steagul naţional irakian şi au purtat pancarte care susţinau integritatea teritorială a ţării.

 

“Această demonstraţie reprezintă poziţia poporului din Nineveh, care respinge divizarea şi împărţirea Irakului”, a declarat un organizator al mitingului.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn