La inceputul saptamanii viitoare romanii ar putea vedea primii fulgi de zapada din acest sezon rece. E drept, la munte.

Publicat:22.09.2018, 16:49O masa de aer polar loveste cu putere Europa, inclusiv România, si va aduce atât de mult frig, încât la munte pot aparea primele ninsori. Dar nici în restul Romaniei nu va fi mai bine. În unele zone, temperaturile vor scadea si cu 17 grade în doar 48 de ore. Abia la sfârsitul saptamânii ar putea reveni la normal.

Masa uriasa de aer arctic va lovi de doua ori Romania. Prima data chiar sâmbata, dar timid, prin nord-vestul tarii. Iar vremea aspra va capata din mers puteri sporite, astfel ca de luni cea mai mare parte din tara va fi sub imperiul frigului.

Oradenii, de pilda, experimenteaza deja racirea brusca. De la 29 de grade vineri au trecut la 15 sâmbata. Terasele s-au golit, umbrelele de soare au fost strânse, iar de la pantaloni scurti si tricou, oamenii au scos gecile din sifoniere.

Si este doar începutul, pentru ca marti-miercuri temperaturile ar urma sa scada dramatic peste tot. Termometrele nu vor arata mai mult de 20 de grade nicaieri, iar în centru si nord ajung la cel mult 12, pentru ca noaptea sa coboare la minus -2, -3 grade.

Romanii ar putea avea asadar primele fulguieli de anul acesta, în conditiile în care se anunta si precipitatii slabe.

De la o extrema la alta vor trece si bucurestenii, pentru ca de la prea cald pentru aceasta perioada vor ajunge la prea rece pentru aceasta perioada. În cifre, asta înseamna de la 31 de grade înregistrate sâmbata, la cel mult 18-19, miercuri. Si n-au cum sa nu simta o diferenta de 13 grade.

N-ar fi însa atât de rau daca n-ar bate si vântul. La rafala poate atinge si 60-70 de km pe ora, iar pe creste 80-90. În aceste conditii, temperatura resimtita de corp scade si mai tare.

Abia la sfârsitul saptamânii ar trebui sa se intoarca la temperaturile normale pentru sfârsitul lui septembrie.