O nava comerciala greaca, veche de peste 2400 de ani, a fost gasita in adancurile Marii Negre. Specialistii cred ca este vorba despre cea mai veche epava intacta descoperita vreodata. Designul ambarcatiunii este unic, acesta fiind vazut doar pe desenele antice.

Publicat:23.10.2018, 17:31

Nava comerciala greaca, cu o lungime de 23 de metri si o vechime de peste 2400 de ani, a fost gasita pe fundul Marii Negre de o echipa de cercetatori englezi si bulgari. Potrivit oamenilor de stiinta, o astfel de ambarcatiune a putut fi vazuta pana acum doar in desenele care decorau vasele antice grecesti. 

Kroum BATCHVARON, ARHEOLOG MARITIM:Este un vas intreg, cu catargul intact, cu o carma la locul sau. Este o descoperire incredibila.”

 Specialistii spun ca nava a fost descoperita la o adancime unde apa este lipsita de oxigen, astfel ca poate conserva materia organica timp de mii de ani. Misiunea initiala a expeditiei a fost destinata studiului evolutiei nivelului marii.

Timp de trei ani oamenii de stiinta au cercetat adancimile pe o suprafata de peste doua mii de kilometri patrati in largul coastei bulgare gasind peste 60 de epave vechi. Ultima descoperire s-a dovedit insa a fi cea mai de pret.