Rusia va fi nevoita sa tinteasca tari din Europa care ar primi eventuale rachete americane cu raza intermediara de actiune, in cazul in care Statele Unite vor sa desfasoare asemenea rachete, a amenintat miercuri presedintele rus Vladimir Putin.

Publicat:25.10.2018, 06:22

Putin a acuzat ca instalatiile americane de aparare antiracheta din România detin rachete de croaziera cu raza intermediara de actiune - doar printr-o simpla actualizare a software-ului pe computer, relateaza The Associated Press, preluata de News.ro.

Putin a facut acest anunt în urma celui al presedintelui american Donald Trump, sâmbata, potrivit caruia intentioneaza sa iasa din Tratatul INF care interzice armamentul nuclear cu raza intermediara de actiune, încheiat în timpul Razboiului Rece, în 1987, dupa ce a acuzat Mosova ca-l încalca.

Putin a declarat ca spera ca Statele Unite sa nu dea curs acestei intentii si sa pozitioneze rachete cu raza intermediara de actiune în Europa.

O asemeena hotarâre ar putea sa conduca la repetarea crizei din timpul Razboiului Rece, când Statele Unite si Uniunea Sovietica au întesat continentul european cu acest tip de rachete, în anii ’80, a avertizat liderul de la Kremlin.

”Daca ei desfasoara în Europa, vom fi nevoiti, natural, sa raspundem la fel”, a declarat Putin într-o conferinta de presa, în urma unei întâlniri cu premierul italian Giuseppe Conte.

”Natiunile europene care vor fi de acord cu asta trebuie sa înteleaga ca îsi vor expune teritoriul amenintarii unui posibil atac ca represalii. Acestea sunt lucruri evidente”, a subliniat Putin.

”Eu nu înteleg de ce sa punem Europa într-un pericol atât de grav”, a continuat el.

”Eu nu vad niciun motiv al unui asemenea lucru”, a apreciat el. ”Vreau sa repet ca nu este alegerea noastra. Noi nu vrem acest lucru”, a adaugat liderul de la Kremlin.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri ca membrii aliantei militare occidentale acuza Rusia de dezvoltarea unui nou tip de racheta care încalca Traratul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces), dar ca el nu se asteapta ca ei sa-si consolideze arsenalele nucleare în Europa, ca masura de retorsiune.

”Eu nu prevad ca aliatii sa desfasoare armament nuclear suplimentar în Europa, în reactie fata de noul (tip de) racheta rus”, a declarat la sediul NATO, la Bruxelles, Stoltenberg.

Putin a respins acuzatiile potrivit carora Rusia a încalcat Tratatul INF si a acuzat Statele Unite ca-l încalca.

El a acuzat ca instalatiile americane de aparare antiracheta din România detin rachete de croaziera cu raza intermediara de actiune - doar printr-o simpla actualizare a software-ului pe computer.

Liderul de la Kremlin a adaugat ca spera sa discute aceasta problema cu Trump la Paris, unde urmeaza sa participe, la 11 noiembrie, la marcarea centenarului armistitiului care a pus capat Primului Razboi Mondial.

”Suntem pregatiti sa cooperam cu partenerii americani, fara isterie”, a subliniat el. ”Important este ce hotarâri vor urma”, a adaugat el.

Tratatul INF a fost semnat în 1987 de catre presedintele american Ronald Reagan si ultimul lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov. Acest document interzice atât Statelor Unite, cât si Rusiei sa detina, produca sau testeze rachete nucleare de croaziera si balistice cu lansare de la sol, cu o raza de actiune cuprinsa între 500 si 5.500 de kilometri.

Documentul este considerat o garantie majora a securitatii globale, întrucât a eliminat rachete cu raza mai scurta de actiune, care-si ating tintele în doar câteva minute.

Trump a anuntat ca intentioneaza sa retraga Statele Unite din tratat din cauza unor încalcari ale Rusiei, dar si pentru ca China, care nu este parte a tratatului, detine un arsenal de rachete cu raza intermediara de actiune.

Consilierul sau pe probleme de securitate nationala John Bolton a efectuat saptamâna aceasta o vizita de doua zile la Moscova, pentru a discuta despre aceasta hotarâre atât cu Putin, cât si cu alti oficiali de rang înalt.

Bolton a declarat ca Washingtonul nu a trimis o notificare oficiala cu privire la retragere si s-a declarat foarte sceptic referitor la faptul ca Tratatul INF poate fi salvat.