Elena Husiainova, o rusoaica in varsta de 44 de ani, a fost pusa sub acuzare de autoritatile americane pentru ca s-ar fi implicat in alegerile de la jumatatea mandatului.

Publicat:20.10.2018, 10:46

Ea este acuzata de Guvernul Statelor Unite ca ar fi folosit reţelele de socializare şi alte platforme pentru a stârni certuri între alegatori, pe subiecte controversate, cum ar fi legislaţie privind controlul armelor, informeaza The Guardian.

Procurorii federali din Virginia spun ca acţiunile femeii fac parte dintr-o tentativa orchestrata de oligarhul Evghenii Prigojin, acuzat pentru implicare în alegerile prezienţiale din 2016 şi despre care se spune ca ar avea legaturi cu Vladimir Putin.

Elena Husiainova ar fi principalul executor al Proiectului Lakhta, o operaţiune finanţata de Prigojin cu 35 milioane de dolari, porin care se încearca un „razboi informaţional” împotriva Statelor Unite.

Într-un comunicat de presa, şeful Biroului Federal de Informaţii (FBI), Christopher Wray, a precizat ca acţiunile pentru care rusoaica a fost pusa sub acuzare reprezinta „o ameninţare la adresa democraţiei americane”.

„Acest caz le aminteşte americanilor ca adversarii noştri straini îşi continua eforturile de a se implica în procesul de democraţie din ţara noastra, creând tensiuni politice şi soclaie, în special o atmosfera de neîncreere în sistemul nostru politic”, a mai spus Wray.

Potrivit actului de acuzare, femeia are domiciliul în St. Petersburg, Rusia.

Sursa: The Guardian